Torsdag 23.1.2020 - Uke 04
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

530x731 svalbardhefte

De beste lokalitetene er som kjent alltid langt unna. For å komme til for eksempel Festningen, ytterst i Isfjorden, er det påkrevet med båt. Svalbard-turister med interesse for geologi hindres derfor av store avstander, dyr transport og isbjørnfare.

En geologisk guide med godbiter fra området i umiddelbar nærhet av Longyearbyen gir nå helt nye muligheter for å bli kjent med en liten del av Svalbards lagrekke (kritt, tertiær og kvartær). Longyearbyen feltbiologiske forening (LoFF) står som utgiver at et etterlengtet produkt, og de fire forfatterne (Karsten Piepjohn, Malte Jochmann, Rolf Stange og Christiaane Hübner) må krediteres for et prisverdig initiativ.

Longyearbyens geologi (A5-format, lett å holde i hånda) er inndelt i fire hovedkapitler: Svalbards geologiske historie (3 sider), Longyearbyens geologi (15 sider), Dannelse av dagens landskap (6 sider) og Geologiske ekskursjoner (7 sider). Til sammen blir dette 36 sider. Akkurat passende.

Heftet er rikt illustrert med tidsskala, kart, grafikk, skisser og fotografier. Mange av dem er svært gode sett fra et pedagogisk ståsted. Presis slik vi ønsker en geologisk innføring. Dessverre er teksten umoden. Det burde vært jobbet mer med denne. «Layouten» bærer også preg av at den er gjort av amatører. Disse to punktene skjemmer et ellers godt produkt.

Det er ellers god grunn til å rose midtsideoppslaget hvor forfatterne legger inn nøkkelinformasjon på et oversiktsbilde. Så enkelt kan det gjøres.

Boka foreslår tre ekskursjoner rundt Longyearbyen: En familieekskursjon til fots på noen få timer rundt byen, en mer krevende (dags)tur i fjellene sørøst for byen og gjennom Longyeardalen, og en ekskursjon med bil inn i Adventdalen. De to siste krever våpen.

Disse tre ekskursjonene, med over 40 lokaliteter, er bokas sterkeste side. Det er nettopp slikt bakgrunnsmateriale amatørgeologer og interesserte geologer uten spesialkunnskap trenger for å klare seg på egen hånd. Men nettopp derfor savner vi også nøyaktige stedsangivelser i form av geografiske koordinater. Til tross for gode kart hadde dette gjort jobben for geoturistene mye enklere.

Oppfordringen går derfor til de fire forfatterne om å legge alle lokalitetene inn på geofunn.no. Da vil det være mulig å forberede seg hjemme (eller på hotellrommet) ved hjelp av www.geofunn.no, for deretter å bevege seg ut i terrenget og finne stedene med en nedlastet app («geofunn») eller bruke GPS.

Uansett. Alle som reiser til Svalbard og har interesse for geologi bør skaffe seg boka og ta en liten tur ut i nærmiljøet.


Denne saken ble først publisert i GEO 05/12.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 513 b


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: