Mandag 25.10.2021 - Uke 43

Samarbeidspartnere

Restene av en spesifikk type planteplankton vitner om en svært varm periode i jordas historie. Forskerne på IODP-toktet i Norskehavet jakter nå på de «norske» variantene.


DinocysterDinoflagellatcyster kan fortelle mye om fortidens klima. Diameteren til cystene er om lag 0,1 millimeter. Illustrasjon: Henk Brinkhuis

Bildet over viser en såkalt dinoflagellatcyste. Det er en form for kapsel som en gang huset det som skulle bli et planteplankton – en dinoflagellat. Cystene er motstandsdyktige og kan bli bevart i sedimentene på havbunnen i millioner av år.

Funn av slike dinocyster kan fortelle mye om fortidens klima. For eksempel vet vi at arten Apectodinium var nemlig svært glad i «sydenstemning» med varmt overflatevann (25 °C og høyere).

I de sedimentære lagene vi finner Apectodinium-cyster, kan vi altså også slå fast at temperaturene på den tiden sedimentene ble avsatt, var høye.

For 56 millioner år siden opplevde verden en 170 000 år lang varmeperiode (Paleocen-Eocene Thermal Maximum, PETM). Perioden regnes som en uløst gåte blant geologer og klimaforskere.

Det er generelt akseptert at temperaturøkningen – opp mot 5 - 8 °C – skjedde i løpet av noen få tusen år, og at temperaturen senere aldri har vært høyere enn den var den gangen.

LES OGSÅ: Tester klimahypotese på Modgunn

IODP-toktet i Norskehavet, som nå går mot slutten, har blant annet som formål å forstå mer om denne varmeperioden og hvordan vulkanismen i forbindelse med åpningen av Atlanterhavet påvirket både miljøet og klimaet på denne tiden.

Daglige oppdateringer fra boreskipet

Fire av de ni boringene har som formål å hente sedimentære bergartsprøver fra paleogen og PETM-hendelsen.

Forskerne om bord boreskipet JOIDES Resolution har påtruffet Apectodinium-cyster i kjerneprøvene de har hentet opp fra de sedimentære lagene som representerer PETM.

Arten er en veldig viktig markør for nettopp denne varmeperioden. Sammen med andre mikrofossiler, gir de et innblikk i hvilke miljøendringer vår del av verden opplevde under den globale oppvarmingen.

LES OGSÅ: Borer ned i gammel lava

Kilde: JOIDES Resolution Ship’s blog

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: