Tirsdag 28.1.2020 - Uke 05
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

530x354 shaleMount McRae Shale-formasjonen i Vest-Australia. Foto: Glenn Archer

Høye konsentrasjoner av grunnstoffene svovel og molybden som har blitt funnet i eldgamle marine sedimenter beviser at det fantes mikrobielt liv på land for 2,75 milliarder år siden. Dette hevder forskere ved Universitetet i Washington, og forskningen ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature.

Artikkelforfatterne mener de høye konsentrasjonene av svovel og molybden i kjerneprøver fra marine sedimenter utelukkende kan ha kommet fra en geobiologisk forvitringsprosess på land. Bakterier skal ha produsert oksygen og forvitret pyritt som har tilført svovel og molybden til havene.

tilforselFiguren viser mengden av tilført svovel til havene. Den svarte linjen representerer biologisk generert svovel. Den stiplede linjen markerer uorganisk forvitring av svovel, mens den prikkede linjen viser vulkansk tilførsel av svovel. Illustrasjon: Stüeken et al.

- Resultatene er interessante, da det per i dag eksisterer svært lite fossile bevis for at det fantes liv på land så langt tilbake i tid, kommenterer Nicola McLoughlin, forsker ved Senter for geobiologi (CGB) ved Universitetet i Bergen.

Svovelisotoper kan avdekke urforhold

 180x221 mcloughlinMcLoughlin forteller at slike geokjemiske undersøkelser fokusert på svovelisotoper kan fortelle mye om mikrobielt liv og avsetningsmiljøene som eksisterte milliarder av år tilbake.

Nicola McLoughlin er forsker ved Senter for geobiologi ved Universitetet i Bergen. Foto: Universitetet i Bergen

- På CGB driver vi forskning rettet mot livet på Jorden under arkeikum, som strekker seg fra 4,0 til 2,5 milliarder år siden. Svovelsyklusen spiller en viktig rolle i dette, og dette nye studiet representerer et godt eksempel på hvordan svovelisotoper kan avdekke tidlige geobiologiske prosesser.

- Jeg håper disse resultatene vil motivere forskere til å fortsette å lete etter fossile bevis for liv på land, avslutter Nicola McLoughlin.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 513 b


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: