Søndag 5.12.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

I Sibir levde mammutene så sent som for 3 900 år siden. Det er blant funnene til et gedigent forskningsprosjekt som har undersøkt DNA i jordprøver.


JenisejJan Mangerud samler prøver langs Jenisej-elven i Sibir. Prøvene har i etterkant vist seg å inneholde DNA fra flere dyr som levde under istiden, deriblant mammut og ullhåret neshorn. Foto: Alexei Matiouchkov

La det være sagt først og sist. – det fantes en gruppe dverg-mammuter på en øy nord for Sibir som kan ha levd frem til for 3 600 år siden.

LES MER: Mammutenes endestasjon

Men når det gjelder de virkelige store mammutene som levde på fastlandet, har vi ikke funnet bein som er yngre enn rundt 11 000 år i overgangen fra siste istid til et varmere klima.

Ny forskning viser nå at de hårete dyrene i elefantfamilien har levd betydelig lenger enn som så.

Et internasjonalt team av forskere har plassert hundrevis av opptil 50 000 år gamle DNA-prøver fra ulike lokaliteter i Arktis (inkludert Nord-Norge og Svalbard) under lupen for å bedre forstå hvordan planter og dyr ble påvirket av klimaendringene under og i etterkant av den siste istiden.

Studien viser at mammuter har levd i Nord-Amerika inntil 8 600 år siden, og i Sibir så sent som for 3 900 år siden.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Nature der hele 50 norske og internasjonale forskere har bidratt, Norske forskningsmiljøer som har bidratt er Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret for klimaforskning ved Universitetet i Bergen og Institutt for geovitenskap og universitetsmuseet ved UiT Norges arktiske universitet.

Levde også i Norge

Blant forskerne som har bidratt er professor emeritus Jan Mangerud ved UiB som også har skrevet om funnene i forskersonen.no.

Mangerud påpeker at det ikke har blitt lett etter mammut-DNA i norske jordprøver, men det er funnet bein og tenner av mer enn 20 dyr som alle er over 40 000 år gamle.

I Sør-Sverige har det blitt gjort funn som er 16 000 år gammelt, noe som antyder at mammuter vandret tilbake til «våre trakter» ved slutten av siste istid.

DNA-undersøkelsene viser også at det fantes ulike stammer av mammut – mammutene i Europa hadde for eksempel forskjellig DNA fra dyrene som levde i østlige deler av Sibir.

Hvorfor døde de ut?

Mammutene fortsatte altså å leve på planeten vår lenge etter at istiden var over. Hvorfor de døde ut har vært en pågående debatt.

Mangerud mener selv utryddelsen er en kombinasjon av et endret klima og menneskenes jakt.

Våre undersøkelser av DNA fra planter, støtter teorien om at det under siste istid var en tørr, men svært produktiv steppe, ofte kalt mammutsteppe, tvers over kontinentene sør for de store isbreene. Det var på denne steppen disse dyrene fant sin mat.

Vi fant at disse dyrene levde parallelt med mennesker i flere tusen år, men døde ut etter hvert som mammutsteppene ble fortrengt av skog i sør og mer fuktkrevende vegetasjon i nord, noe som kan tyde på at klimaet var viktigst.

Langs Jenisej-elva er det i dag milevis med myrer som produserer alt for lite mat for slike store dyr og hvor for eksempel hest og mammut ville tråkket dypt ned i myra. Det ser altså ut som det ikke finnes levevilkår for disse dyra i dag.

De overlevde imidlertid tidligere varme mellomistider. Det kan bety at klimaet i Sibir var tørrere da enn det er i dag, slik at det var mindre myrer og mer produktiv gress-steppe.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: