Tirsdag 22.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

530x357 kjernerEn kjerneprøve fra den 2,5 milliarder år gamle Mount McRae Shale-formasjonen i Vest-Australia. Dette var opprinnelig marine sedimenter, og viser høy konsentrasjon av grunnstoffene svovel og molybden. Prøven støtter teorien om at mikrobielt liv begynte å produsere oksygen 2,75 milliarder år siden. Foto: Roger Buick / Universitetet i Washington

Forskere ved Universitetet i Washington hevder å ha funnet bevis for at mikrobielt liv inntok landmassene på Jorden og begynte å produsere oksygen flere hundre millioner år tidligere enn antatt.

Det har tidligere vært trodd at det ikke kunne eksisterte liv på land for 2,75 milliarder år siden, da det ikke fantes et ozonlag som kunne beskytte mot ultrafiolett stråling fra verdensrommet. Ozonlaget ble dannet samtidig som atmosfæren ble fylt med oksygen for 2,4 milliarder år siden. Denne hendelsen er kjent som «The Great Oxidation Event».

Forskningen ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature. Artikkelforfatterne mener høye konsentrasjoner av grunnstoffene svovel og molybden, samt krom i kjerneprøver fra marine sedimenter beviser at mikrobielt liv fantes på land før det beskyttende ozonlaget var til stede.

Bakteriene skal gjennom en forvitringsprosess på landmassene ha produsert oksygen og tilført svovel til havene.

Spennende resultater

180x221 mcloughlin- Jeg er enig i resonnementet til forskerne. De mener økningen av tilført svovel til havene kan skyldes forvitring og oksidering av svovel på land, forteller Nicola McLoughlin, forsker ved Senter for geobiologi (CGB) ved Universitetet i Bergen.

Nicola McLoughlin er forsker ved Senter for geobiologi ved Universitetet i Bergen. Foto: Universitetet i Bergen

- Dette er spennende resultater, da de peker mot at oksygenproduksjonen på jorden startet opp lenge før «The Great Oxidation Event».

Svovelet som ble tilført havene skal dessuten ha gitt marint liv muligheten til å bryte ned metan. Når metan reagerer med oksygen, blir oksygenet ødelagt. Dermed kan livet på land ha bidratt til å framskynde prosessen med storskala produksjon av oksygen.

 

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarsnacks


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: