Søndag 28.2.2021 - Uke 08

Samarbeidspartnere

Et nytt forskningsprosjekt ønsker å bore ned til mantelen. Herfra skal det for første gang i historien tas opp steinprøver.


530x298 chikyuDet japanske boreskipet Chikyu skal kunne være i stand til å bore ned til mantelen seks kilometer under havbunnen i Stillehavet. Foto: Jamstec

Prosjektet er under planlegging av Integrated Ocean Drilling Program (IODP). IODP er et internasjonalt samarbeid mellom en rekke universiteter og forskningsinstitusjoner, blant annet Universitetet i Bergen.

Dette er et ambisiøst prosjekt. Forskerne ønsker å bore nærmere tre ganger så dypt som rekorden de har satt til nå, da boreskipet Chikyu nylig boret i overkant av to kilometer ned under havbunnen utenfor kysten av Japan.

Under boringen vil IODP hente opp steinprøver gjentatte ganger, helt til de når mantelen. Prøver fra selve mantelen vil være av høy forskningsmessig verdi fordi ingen noensinne har nådd mantelen tidligere.

Prosjektet er ventet å koste én milliard amerikanske dollar, og vil trolig kreve flere år med planlegging og gjennomføring. Til tross for de utfordringene det medfører å bore midt ute på havet, mener forskerne dette er den desidert beste løsningen. Havskorpen er nemlig mye tynnere enn den kontinentale skorpen, ca. 3-6 kilometer i havet mot 30-50 kilometer på land.

Tektoniske vinduer

530x370 pedersen reigstadLeder for Senter for geobiologi Rolf-Birger Pedersen. Her sammen med forsker Laila Reigstad på et av senterets laboratorier. Foto: Ronny Setså

Rolf-Birger Pedersen, leder for Senter for geobiologi (CGB) ved Universitetet i Bergen, har siden 1994 vært delaktig i en rekke av IODP sine prosjekter, og har også ledet den norske innsatsen.

- Vi har faktisk nådd den øvre mantelen på flere tidligere tokt ved å benytte oss av såkalte tektoniske vinduer, forteller Pedersen.

Tektoniske vinduer er områder der den lavere delen av skorpen og øvre delen av mantelen har blitt eksponert på grunn av tektoniske prosesser (kjerneprosesser eller riftsoner). Pedersen forklarer at til tross for at disse vinduene er lettere tilgjengelig enn selve mantelen, er de ikke like egnet.

Mantelen innen rekkevidde

- Ulempen med å bruke tektoniske vinduer er at bergartene har reagert med sjøvann og blitt deformert av de tektoniske prosessene som skapte dem. Med Japans nye boreskip Chikyu, er den virkelige mantelen nå innen rekkevidde, avslutter Rolf-Birger Pedersen.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke klar


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: