Søndag 28.2.2021 - Uke 08

Samarbeidspartnere

Forskningsrådet har utpekt tretten forskningsmiljøer som får status som Senter for fremragende forskning fra 2013. Blant disse finner vi to geofaglige sentre ved universitetene i Oslo og Tromsø.


530x317 hallenArvid Hallén, administrerende direktør i Norges forskningsråd mener de nye sentrene vil levere forskning som vil sette varige spor i årene som kommer. Foto: Sverre Jarild

13 nye Sentre for fremragende forskning (SFF) har blitt utpekt av Norges forskningsråd. Sentrene vil bli støttet med totalt to milliarder kroner over de neste ti årene.

SFF-ordningen er et av Forskningsrådets fremste virkemidler for å få frem forskning av høy kvalitet. Ti år med SFF-satsing har i følge Forskningsrådet endret det norske forskningslandskapet og gitt en betydelig kvalitetsheving.

- All erfaring tilsier at disse 13 nye sentrene vil levere forskning som vil sette varige spor i årene som kommer. Dette er allerede solide miljøer, som med denne langsiktige bevilgningen vil ha alle muligheter for å markere seg i den internasjonale forskningsfronten, sier administrerende direktør i Norges forskningsråd, Arvid Hallén.

Manteldynamikk og arktisk gass

To av senterne som nå får SFF-status fokuserer på geofaglig forskning. Et av dem er Centre for Earth Evolution and Dynamics (CEED) ved Universitetet i Oslo, som skal ledes av Trond Helge Torsvik.

160x212 trondtorsvikTorsvik er seniorforsker ved geodynamikkgruppen ved Norges geologiske undersøkelse og professor ved Geologiske prosessers fysikk (PGP) der SFF-ordningen nå opphører.

Trond Torsvik er professor ved SFF-senteret Geologiske prosessers fysikk og seniorforsker ved NGU. Han vil lede det nye SFF-senteret Centre for Earth Evolution and Dynamics (CEED). Foto: Cathrine Dillner Hagen

- Hovedmålet ved CEED er å utvikle en ny modell for jorden som forklarer koblingen mellom platebevegelser og prosessene i mantelen, og hvordan varmesøyler fra jordens dype mantel forårsaker supervulkaner som påvirker miljø og klima gjennom geologiske tid, forteller Torsvik.

175x198 mienertDet andre nye geofaglige SFF-senteret er Centre for Arctic Gas Hydrate, Environment and Climate (CAGE). Senteret skal ledes av professor Jürgen Mienert, som er leder ved Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø.

Jürgen Mienert er leder ved Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø. Han vil fra 2013 også lede det nye SFF-senteret Centre for Arctic Gas Hydrate, Environment and Climate (CAGE). Foto: Halfdan Carstens

CAGE har som mål å avdekke hvilken rolle metan spiller i reservoarer, i havbunnen og i havet i arktiske strøk og hvordan det kan påvirke fremtidens havmiljø og det globale klimasystemet. Mienert har mange års erfaring med metanhydrater i arktiske strøk. Metanhydrater er frosset naturgass som eksisterer på og under havbunnen i grunt hav i kalde regioner.

LES OGSÅ: Varmere golfstrøm kan tine metanis

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke klar


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: