Søndag 28.2.2021 - Uke 08

Samarbeidspartnere

Centre for Earth Evolution and Dynamics er ett av tretten forskningsmiljøer som i 2013 blir Senter for fremragende forskning. Senterleder Trond Torsvik ønsker å utvikle en ny modell for jorden og revolusjonere platetektonikken.


530x359 CEEDCentre for Earth Evolution and Dynamics ønsker å utvikle en modell av jorden som forklarer hvordan prosesser i mantelen driver platebevegelser og utløser massive vulkanutbrudd på overflaten. Illustrasjon: Centre for Earth Evolution and Dynamics

- Målet for Centre for Earth Evolution and Dynamics (CEED) er å integrere platetektonikk i en ny teori for manteldynamikk, forteller senterleder Trond Torsvik.

200x299 torsvik- Vi vil utvikle en ny modell for jorden som forklarer koblingen mellom platetektonikk og prosesser i den underliggende mantelen, og hvordan varmesøyler fra jordens dype mantel forårsaker supervulkaner som påvirker miljø og klima gjennom geologisk tid.

Torsvik er i dag seniorforsker ved geodynamikkgruppen ved Norges geologiske undersøkelse og professor ved Geologiske prosessers fysikk (PGP) der SFF-ordningen nå opphører.

Trond Torsvik er professor ved SFF-senteret Geologiske prosessers fysikk og seniorforsker ved NGU. Han vil lede det nye SFF-senteret Centre for Earth Evolution and Dynamics (CEED). Foto: Eirik Furu Baardsen

Hans ambisjon gjennom det nye SFF-senteret er å utvikle en teori om manteldynamikk som han kaller ”den fjerde revolusjon”. Den første revolusjonen startet da Alfred Wegener i 1912 lanserte sin teori om at platene i jordskorpen er i bevegelse. I 1960-årene kom havbunnsspredning og platetektonikk.

Torsvik håper nå at han og hans kollegaers forskning skal føre til en ny revolusjon; en teori som omfatter hele Jorden, fra skorpe til kjerne. Horisontale og vertikale platebevegelser skal kunne kobles sammen med prosesser dypt nede i Jorden.

Forskningen ved det nye senteret vil i følge Torsvik fordeles på fire hovedtemaer.

- Vi vil utforske platebevegelsene på jordens overflate og rekonstruere disse gjennom geologiske tid, prosesser i mantelen, katastrofelignende vulkanisme relatert til jordens «store kriser» og sammenligning av planeter, utdyper Torsvik.

Torsvik forteller at budskapet om at SFF-søknaden gikk i gjennom var svært gledelig, men ikke overraskende.

- Våre forskere har i stor grad utviklet forståelsen av hvordan prosesser på jordens overflate er relatert til prosessene i jordens indre. De er verdensledende på dette området, avslutter Torsvik.

LES OGSÅ:To nye geofaglige SFF-sentre

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke klar


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: