Mandag 21.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

NGI fikk nylig to nye geomekaniske instrumenter i laben. De er nyttige tilskudd til CO2- og petroleumsforskningen, og vil også komme akademia og studenter til gode.


530x336 Børresen og AkerMarion Børresen og Eyvind Aker står foran NGIs CT-skanner (røntgenscanner). Karbonfibercellen er plassert inne i scanneren, slik at prøver kan avbildes under eksperimenter. Foto: Ronny Setså

- De nye instrumentene vil hjelpe oss å øke forståelsen av oppsprukkede bergarter. Vi kommer til å lære mer om styrken og stivheten til sprekker, og hvordan væsker som vann, CO2 eller olje påvirker sprekkene, forteller Eyvind Aker, leder for avdelingen Petroleumsgeomekanikk og – geofysikk (PGG) ved NGI.

De to nye instrumentene ankom laboratoriet i sommer. Det ene instrumentet er en skjærboks (Direct Shear Box) og det andre er en triaksial karbonfibercelle (Carbon Fibre Triaxial Cell). Begge instrumentene er finansiert av Norges forskningsråd og vil bli benyttet til forskning innen geomekanikk og bergartsfysikk.

- Skjærboksen kan teste sprekkenes skjærstyrke og hjelpe oss å forstå hvordan væsker påvirker sprekkene. Dette er relevant for oljereservoarer, mens også i forbindelse med lagring av CO2, opplyser Aker.

Også karbonfibercellen er et viktig tilskudd til laben, i følge Aker.

530x349 cfcVenstre: Figuren viser et tredimensjonalt bilde av en prøve tatt med en røntgenscanner. Sprekkedannelse er visualisert med grønn farge. Høyre: Væskestrømeksperiment med røntgenscanner viser CO2- og saltvannsmetning i en porøs bergart. Illustrasjon: NGI

- Det som er nytt med karbonfibercellen er at vi kan studere sprekkedannelse og væsketransport i sanntid samtidig med målinger av lydhastighet og elektrisk motstand til bergarten. Tidligere kunne vi bare ta før- og etterbilder. Dette er mulig fordi cellen er laget av karbonfiber slik at den kan gjennomlyses av røntgenstråling under pågående eksperimenter, fortsetter Aker.

Marion Børresen, geolog ved NGI, forteller at instrumentene vil bli installert og konfigurert gjennom høsten. Planen er å kunne ta de i bruk tidlig neste år.

- Instrumentene vil bli implementert i flere fremtidige forskningsprosjekter, ikke minst vil de kunne være nyttige i forbindelse med noen av prosjektene til Forskningsrådets CLIMIT- og PETROMAKS-programmer, fremholder Aker.

Oljeselskapene er selvfølgelige kunder hos NGI, men Børresen påpeker at også akademia vil ha nytte av instrumentene.

- Vi samarbeider med flere av universitetene, og ser fram til å få besøk av MSc- og PhD-studenter som kan benytte disse instrumentene til forskningen sin, avslutter Marion Børresen.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarsnacks


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: