Lørdag 23.1.2021 - Uke 03

Samarbeidspartnere

Forskningssenteret «Geologiske prosessers fysikk» fyller ti år og skal avvikles som et Senter for fremragende forskning. Tverrfagligheten har ledet til banebrytende forskning og svært gode tilbakemeldinger.


530x365 jamtveitBjørn Jamtveit er leder for SFF-senteret Geologiske prosessers fysikk (PGP). Foto: Ronny Setså

- Naturen er full av ulike mønstre, som bølger, linjer og prikker. Vi har hele tiden forsøkt å ta rede på hvilke prosesser som ligger bak disse fenomenene, forklarer Bjørn Jamtveit, leder ved Senter for fremragende forskning (SFF) Geologiske prosessers fysikk (PGP).

180x219 eolianMålet for PGP som SFF-senter har vært å forstå fysikken bak geologiske prosesser for å kunne beskrive dem kvantitativt. For å få til dette ble det skapt et tverrfaglig forskningsmiljø bestående av geologer og fysikere. I følge Jamtveit har kjernen i samarbeidet har vært nysgjerrighetsdrevet grunnforskning i møte med naturen.

Naturen er full av ulike mønstre. Forskerne ved PGP har søkt å ta rede på hvilke fysiske og geologiske prosesser som ligger bak disse mønstrene. Bildet viser en 380 millioner år gammel sandstein på Øst-Grønland. Foto: PGP

For å forstå de underliggende prosessene bak observasjoner i naturen, har samarbeidet mellom geologer og fysikere vært helt avgjørende, mener Jamtveit. Idealprosjektet er forskning basert på feltobservasjoner etterfulgt av numerisk og teoretisk modellering, samt eksperimenter på laben.

Har lykkes

PGP tilhører første generasjon SFF-sentere, og ved tiårsjubileet i januar 2013 vil ordningen ved senteret avvikles.

- Vi har lykkes i målene vi satte oss ti år tilbake – og vel så det, fremholder Jamtveit.

Senterets forskning har omfattet alt fra storskala prosesser som jordskjelv, vulkaner og fjellkjededannelser, ned til hva som skjer i mikroskopisk skala nær kontaktflater mellom mineralkorn, og mineralkorn og væsker.

Denne banebrytende forskningen har i følge Jamtveit ført til at senteret gjennom hele perioden har fått svært gode eksterne tilbakemeldinger.

- Både midtveisevalueringen, samt geofag- og fysikkevalueringen ga oss toppkarakterer på virksomheten vår. Dette er et kvalitetsstempel som vi er svært fornøyd med, avslutter Bjørn Jamtveit.

Bjørn Jamtveit vil holde et oppsummerende foredrag om PGPs aktiviteter som SFF-senter under Vinterkonferansen i Oslo 8. januar 2013.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: