Lørdag 23.1.2021 - Uke 03

Samarbeidspartnere

I den kambriske Alunskiferformasjonen i Slemmestad har forskere ved Naturhistorisk Museum funnet hittil ukjente trilobitter.


530x374 TrilobitterSphaerophthalmus n. sp. med rekonstruksjon, 6 mm lang. Illustrasjon: Høyberget og Bruton

Populært om norsk geoforskning
Norwegian Journal of Geology (NJG) utgis av Norsk Geologisk Forening og utkommer i desember med sin fjerde utgave i 2012. Vi har bedt forfatterne om å skrive et sammendrag på norsk. Hensikten er at ideene og den nye kunnskapen i artiklene skal få et bredere nedslagsfelt.

NJG er gratis tilgjengelig på nett: http://www.geologi.no/njg/.

Trond Slagstad
Redaktør NJG

I Slemmestad, Røyken, sørvest for Oslo, har vi undersøkt et profil gjennom overkambriske lagrekker fra Alunskiferfromasjonen. Fra kalkboller og kalksteinslag i skiferen har vi samlet inn og beskrevet materiale med hittil ukjente haleskjold fra noen helt spesielle trilobitter.

Trilobittene fra denne delen av Alunskiferformasjonen er små, opptrer i store mengder og tilhører nesten utelukkende en gruppe som kalles olenider, familie Olenidae, bestående av nesten 100 forskjellige arter som er beskrevet i en lang rekke vitenskapelige artikler helt tilbake til Boeck i 1838.

Olenidene forandret seg raskt, og nye arter oppstod med korte mellomrom i lagrekkene. Korte intervaller er derfor delt inn i biosoner, som nøyaktig kan korreleres over områder fra England i vest til Russland i øst og fra Polen i sør til Finnmark i nord. Biosonene er bare noen få desimeter tykke. De er basert på trilobittarter som opptrer hyppig, og de er lett gjenkjennelige over store geografiske områder.

Innen olenidene finnes en gruppe med meget små individer, under 10 mm lange, hvor karaktertrekk og slektskap har vært dårlig kjent. Dette skyldes mangel på komplette individer, og haleskjoldene har hittil vært helt ukjente. Disse haleskjoldene har vi nå funnet. De skiller seg markant ut fra haleskjoldene til de øvrige olenidene, og ved hjelp av karaktertrekk fra hode og rygg er i alt sju arter skilt ut i én slekt ved navn Sphaerophthalmus (av ophthalmos=øye og sfærisk, altså «rundøye»).

Én av artene er beskrevet som ny. En ny slekt er opprettet for tre andre arter, som tidligere har vært plassert i slekten Sphaerophthalmus. Haleskjoldene hos den her reviderte slekten Sphaeropthalmus er rundt 1 mm lange og utstyrt med en bemerkelsesverdig lang pigg med ukjent funksjon. Disse trilobittene deler mange karaktertrekk med andre trilobitt-typer som antageligvis var frittsvømmende.

Magne Høyberget and David L. Bruton: "Revision of the trilobite genus Sphaerophthalmus and relatives from the Furongian (Cambrian) Alum Shale Formation, Oslo Region, Norway."


Denne saken ble først publisert i GEO 08/12.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: