Tirsdag 4.8.2020 - Uke 32
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Gjennom årets sommerskole skal Forskerfabrikken lære landets 5. – 7.-klassinger om bergarter, mineraler, fossiler og geologiske prosesser.


530x397 Sarpsborg14UNGE FORSKERE: Forskerfabrikkens mål er å vekke barn nysgjerrighet for naturvitenskap og realfag. Bildet er tatt fra fjorårets sommerskole i Sarpsborg. Foto: Forskerfabrikken

- Vår ambisjon er å ha 10 000 barn på kurs i år, forteller Hanne Finstad, biokjemiker og fabrikksjef ved bedriften Forskerfabrikken.

I åtte år har Forskerfabrikken arrangert sommerskole for barn som skal opp i 5. – 7. trinn til høsten. De gjennomgående temaene er forskning og realfag, og i år er geologi hovedfokuset.

180x191 Hanne- Geologi er et hjørnesteinsfag innen naturvitenskapen. Det er viktig å la de unge få oppleve at faget er så mye mer enn bare «gråstein». Hver stein kan fortelle en historie, påpeker Finstad.

Hanne Finstad er fabrikksjef ved Forskerfabrikken. Foto: Forskerfabrikken

Finstad er biokjemiker, men anser også seg selv å være en «profesjonell hobbygeolog». Det kan i følge henne forklares med en glødende interesse for naturfag, samt at både hennes far, bror og svigerinne er geologer.

- Med tre geologer i familien, er det vanskelig å ikke bli steininteressert selv, smiler Finstad.

Forskerfabrikken
Forskerfabrikken ble grunnlagt av Hanne Finstad i 2002. Formålet for fabrikken er å motivere barn og unge til å satse på real- og teknologifag og at det skal være like naturlig for barn at de driver med forskning på fritiden som med andre fritidsaktiviteter.

Forskerfabrikken arrangerer sommerskole, ekskursjoner og forskerkurs, men står også for etterutdanning av naturfagslærere.

I 2009 ble Forskerfabrikken utnevnt til en av Ferds sosiale entreprenører. Som en sosial entreprenør for Ferd, er Forskerfabrikkens oppdrag å skape varige verdier og sette tydelige spor. Fabrikksjef Finstad er også «fellow» i den internasjonale organisasjonen for sosiale entreprenører Ashoka.

Formålet med sommerskolen er å stimulere barns interesse for naturvitenskap, og Finstad håper arrangementet vil bidra til økt rekruttering til fagene i høyere utdanning.

- Men vi mener det er viktig at også de som ikke skal bli realister skal ha litt kunnskap om naturvitenskap og realfag. Alle burde vite noe om dette, fremholder Finstad.

Med steinsamling og lupe

- Alle barna vil i år få utdelt sin egen steinsamling og lupe. Vi ønsker å vise dem variasjonen som finnes blant bergarter og mineraler, sier Finstad.

Steinsamlingene er satt sammen av samleren og meteorittentusiasten Morten Bilet. De vil blant annet bestå av bergartene gneis, granitt og larvikitt, og mineralene kvarts, kalsitt, fluoritt og ametyst.

Elevene på sommerskolen vil lære seg å sette navn på de ulike steinene. Men enda viktigere, i følge Finstad, er at barna vil lære hvordan de kan skilles fra hverandre og hvordan de har blitt dannet.

- Vi har med vilje lagt ved tre mineraler som ser like ut, kvarts, feltspat og kalsitt. Dermed må barna benytte ulike metoder for å skille de fra hverandre, forteller Finstad.

Vulkaner og karamell

Elevene skal videre lage modeller av vulkaner. Den ene modellen vil bestå av natron og eddik, og den andre hydrogenperoksid og tørrgjær.

- Kjemi er viktig for å forstå prosessene som ligger bak, enten det dreier seg om ekte vulkaner, eller en vulkan av natron og eddik, hevder Finstad.

Også metamorfe bergarter står på læreplanen i årets sommerskole. Metamorfe, eller omdannende bergarter, er et resultat av ekstreme trykk- og temperaturforhold. Finstad forteller at det er en enkel sak å gjenskape dette på landjorda.

- Vi blander «mineralene» fløte og sukker, og tilsetter varme. Resultatet er en omdannet «bergart», karamell.

Finstad mener slike forenklinger av naturen gjør det lettere for sommerskoledeltakerne å forstå og å interessere seg for faget.

- Naturen er kompleks, og det er viktig å ikke overvelde barna med informasjon. Målet er å vekke nysgjerrigheten slik at de ønsker å lære mer senere i utdanningen, avslutter Hanne Finstad.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: