Fredag 7.8.2020 - Uke 32
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

En forskergruppe har funnet pollen fra overgangen mellom trias og jura som vitner om svært tilpasningsdyktige bartrær.


530x222 fossilgrenBildet viser en fossil gren av bartreet Cheirolepidiaceae fra trias sedimenter i Tyskland. Foto: Prof. J. van Konijnenburg – van Cittert, University of Leiden, Nederland

- Kunnskap om bartregruppen Cheirolepidiaceae gir innsikt i hvordan planter påvirkes av og tilpasser seg under store miljøendringer, forteller Wolfram Kürschner, førsteamanuensis ved Institutt for geofag og forsker ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk ved Universitetet i Oslo.

wolframkSammen med forskere fra Universitetene i Portsmouth og Exeter har Kürschner nylig publisert en artikkel i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society.

Wolfram Kürschner er førsteamanuensis ved Institutt for geofag og forsker ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk ved Universitetet i Oslo. Foto: Universitetet i Oslo

Les artikkelen her

I følge Kürschner viser det seg at bartregruppen Cheirolepidiaceae klarte seg særs godt gjennom overgangen fra trias til jura – en periode som representerer en av de største masseutryddelsene i hele den geologiske historien.

Forskningen er basert på analyser av pollen i sedimentprøver hentet fra Potter Canyon i Arizona i USA.

Plantegruppen, som nå er utryddet, levde et svært langt liv på Jorda. Tidligere fossilfunn antyder at bartrærne eksisterte fra for ca. 225 millioner år til for ca. 65 millioner år siden da de døde ut under masseutryddelsen i overgangen fra kritt til paleogen.

Årsaken til at denne gruppen bartrær har klart seg så godt gjennom små og store miljøendringer gjennom 160 millioner år skyldes trolig plantenes tilpasningsevne.

- Våre studier antyder at Cheirolepidiaceae var polyploid, forklarer Kürschner.

Polyploidi, også kjent som gendobling, er et viktig fenomen innen arters evolusjon og innebærer at arten er i bedre stand til å danne nye evolusjonære linjer. Dermed kunne bartregruppen hele tiden tilpasse seg miljøendringer gjennom å fornye seg selv (evolusjon).

- Cheirolepidiaceae ser ut til å være lite påvirket av miljømessig stress. I kjølvannet av masseutryddelsen i overgangen fra trias til jura ble gruppen en svært dominerende vegetasjon, fortsetter Kürschner.

Funnene er også interessante fordi de representerer de eldste pollen fra barplanter som er gjort til nå. Kunnskapen om bartregruppen er nyttig både for å forstå tidligere tiders tilpasninger til miljøendringer i ulike arter, men også viktig for å utvikle ny viten om jordens miljøkriser.

Ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk jobber en egen gruppe med å forstå hvorfor jordens miljøkriser har oppstått.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: