Lørdag 23.1.2021 - Uke 03

Samarbeidspartnere

Ny teknologi gjør at geotermisk energi blir en stadig større del av den globale energimiksen.


530x347 HorneRoland Horne er leder for International Geothermal Association. 28. august holdt han foredrag under GeoEnergi-konferansen ved Christian Michelsen Research i Bergen. Foto: Ronny Setså

- Utnyttelse av geotermisk energi er inne i en renessanseperiode. Siden 2005 har vi sett en rekke nye land, aktører og teknologier komme inn, fortalte Roland Horne, leder for International Geothermal Association under GeoEnergi-konferansen ved Christian Michelsen Research 28. august.

Konferansen, som avholdes annethvert år i regi av Norwegian Center for Geothermal Research (CGER), hadde i år rekordhøy oppslutning. Mer enn 100 deltakere fra akademia, bedrifter og myndighetene møtte i år opp for å få siste nytt innen geotermisk forskning og virke.

Horne innrømmet gjerne at geotermisk energi i dag utgjør en liten del av den globale energimiksen, men mente at fremtiden var lys.

- I 2005 var kapasiteten for elektrisitetsproduksjon fra geotermisk energi ca. 8 900 MW (megawatt). I 2010 var kapasiteten økt til 10 700 MW, og for 2015 er den estimert til å være 18 500 MW, sa Horne.

530x324 installert kapasitetGeotermisk energi utgjør i dag en liten del av den globale energimiksen, men er i sterk vekst. Illustrasjon: Bertani (2005)

Vekst for "varme" land

530x309 kenyaBildet viser et geotermisk kraftverk i Kenya. I 2050 kan Kenya produsere fire ganger så mye energi som landet selv trenger. Foto: Roland Horne

Den største veksten vil i følge Horne komme i land som har best forutsetninger for å utnytte varmen fra dypet, det vil først og fremst si områder som ligger nær tektoniske plategrenser (blant annet New Zealand, Filippinene og land i Sør-Amerika).

I Afrika står Kenya for den største veksten. Kenya produserer allerede store mengder elektrisitet fra geotermisk energi, men vil i følge Horne i 2050 kunne produsere fire ganger så mye energi som landet trenger selv.

Kenya er en del av Den store riftdalen («Great Rift Valley»). Riftdalen inngår i et system som strekker seg 6 000 kilometer fra Syria til Mosambik som følge av at de afrikanske og arabiske kontinentalplatene glir fra hverandre. Slik rifting resulterer i en høy geotermal gradient, det vil si at temperaturen under bakken stiger raskt med dypet.

Ny teknologi avgjørende

I følge Horne er det første og fremst ny teknologi som har gitt og skal gi fremtidig vekst for utnyttelse av geotermisk energi. Han pekte blant annet på nye designer for kraftverkene som gir bedre utnyttelse av varmen fra dypet.

- Geotermiske kraftverk er i dag i stand til å produsere flere kilowattimer per kilogram damp som hentes opp. I perioden 1970 – 2000 var standarden 8-10 kg damp per kWh, men etter 2000 ser vi kraftverk som kun trenger 5 kg damp for å produsere én kWh, hevdet Horne.

Horne mente videre at oljeprodusentene har potensial for å bli store innen utnyttelse av geotermisk energi.

- Globalt produserer oljeselskapene 400 millioner fat vann ved siden av 90 millioner fat olje. Dette vannet er som regel svært varmt, og burde utnyttes ettersom det allerede produseres, fremholdt Horne.

Ved oljefeltet Teapot Dome i Wyoming i USA forskes det i dag på hvorvidt varme og elektrisitet kan produseres ved siden av oljen.

Geoforskning.no har tidligere skrevet om muligheten for å utnytte det varme vannet i oljereservoarer på norsk sokkel til elektrisitetsproduksjon. Mer om det finner du i lenken under.

LES OGSÅ: Historisk mulighet for geotermisk energi 

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: