Mandag 21.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Kanariøyene syder av varme, også under bakken. Norsk-spanske Dry Rock Energy har kartlagt varmen i undergrunnen og kan bli Spanias første geotermiske kraftprodusent.


530x369 OliverOliver Hermening er administrerende direktør i Dry Rock Energy som ønsker å bygge geotermiske kraftverk på Kanariøyene. Foto: Ronny Setså

- Den vulkanske aktiviteten på Kanariøyene er svært interessant med tanke på utnyttelse av geotermisk energi, fortalte Oliver Hermening, administrerende direktør i det norsk-spanske selskapet Dry Rock Energy under GeoEnergi-konferansen ved Christian Michelsen Research 28. august.

Konferansen, som avholdes annethvert år i regi av Norwegian Center for Geothermal Research (CGER), hadde i år rekordhøy oppslutning. Mer enn 100 deltakere fra akademia, bedrifter og myndighetene møtte i år opp for å få siste nytt innen geotermisk forskning og virke.

Kanariøyene er en spansk øygruppe i Atlanterhavet som ligger utenfor Afrikas nordvestlige kyst. Øygruppen ble dannet for nesten ti millioner år siden som følge av vulkanutbrudd. Det er fortsatt vulkansk aktivitet der i dag. I følge Hermening gjør det øyene svært egnet til utnyttelse av geotermisk energi.

530x237 øyene øst mot vestKanariøyene er en vulkansk øygruppe som ligger utenfor Afrikas nordvestkyst. Alderen på øyene øker fra vest mot øst. Illustrasjon: Dry Rock Energy

Varmest under Gran Canaria

Gran Canaria er ca. fire millioner år gammel og viser tydelige tegn på å være en vulkansk øy. Det finnes en rekke varme kilder som vitner om høy temperatur rett under overflaten.

- Nord på Gran Canaria er den geotermale gradienten over 15 °C per 100 meter. Dette er fem ganger så høyt som det vi normalt finner i jordskorpen (3 °C per 100 meter), sa Hermening.

En høy geotermal gradient betyr at det ikke er nødvendig å bore langt ned for å finne tilstrekkelig varme for produksjon av elektrisitet.

530x229 Grancanaria varmeGran Canaria er ca. 4 millioner år gammel og viser tydelige tegn på å være en vulkansk øy. Det finnes en rekke varmekilder som vitner om høy temperatur rett under overflaten. Illustrasjon og foto: Dry Rock Energy

Smarte moduler

I fjor sommer inngikk Dry Rock Energy en avtale med norske Green Energy Group som bygger og leverer modulære geotermiske anlegg. I følge Hermening gir denne avtalen en rekke fordeler.

- Design og bygging av kraftverk er en prosess som kan ta seks til ti år. Ved å velge modulære kraftverk kan dette gjøres på tolv måneder. I tillegg kan kraftverkene lett flyttes om det i ettertid skulle vise seg at vi ikke har nådd det optimale stedet for henting av varmen, hevdet Hermening.

Selskapet har de siste årene boret brønner for å bekrefte varmen i dypet og sitter i dag på lisenser fra de lokale myndighetene til å utnytte ressursen gjennom å bygge 20 modulære anlegg med en total kapasitet på over 100 MW. Til sammenlikning har Alta kraftverk en kapasitet på 150 MW.

I følge Hermening kan kraftverkene være i drift om fem år.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarsnacks


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: