Søndag 27.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

 530x443 2rolf mjeldeProfessor Rolf Mjelde har lenge jobbet med magmatisme i det nord-østlige Atlanterhavet og hvordan hot-spots og spredningsrygger påvirker hverandre. Foto: Ronny Setså.

 

- På østkysten av Grønland kan vi se sedimentære bergarter av jura og kritt alder eksponert på land, forteller Rolf Mjelde, professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Dette er bergarter som tidligere har befunnet seg på flere kilometers dyp. Det tyder på at Grønland har vært utsatt for en enorm oppløfting som ikke alene kan forklares av isens erosjon og påfølgende isostatisk heving.

Forskningsprosjektet heter East Greenland og er en del av et større prosjekt, TopoGrønland. Prosjektet ledes av forskere ved Universitetet i København som samarbeider med Rolf Mjelde, samt førsteamanuensis Asbjørn Breivik og en PhD-student ved Institutt for geofag på Universitetet i Oslo.

Forskerne fra Universitetet i København har i år gjort seismiske undersøkelser på land ved Scoresby Sund og på isen innenfor. Landseismikken ble utført ved hjelp av dynamittskyting som har blitt registrert ved en rekke landstasjoner. De norske forskerne har på sin side forlenget det seismiske profilet ut i havet ved bruk av Universitetet i Bergens forskningsskip RV Håkon Mosby.

- Det var mye is i området vi opprinnelig hadde tenkt å utføre geofysiske målinger. Havbunnsseismometere ble derfor plassert et stykke utenfor Scoresby Sund på et uutforsket vulkansk platå utenfor fastlandet, sier Mjelde.

Ved dette platået ble det utført seismiske og gravimetriske undersøkelser.

- Undersøkelsene kan hjelpe oss å bestemme skorpens litologi i dette området, forklarer Mjelde.

Forskerne ønsker å undersøke om skorpen øst for Grønland er osean, kontinental, eller en blanding. Forskjeller i tetthet og akustisk hastighet i lagene kan gi svar på dette, blant annet fordi en osean skorpe har noe høyere tetthet enn en kontinental skorpe.

- Det neste vi vil gjøre, er å legge de seismiske dataene inn i en datamodell sammen med de gravimetriske dataene. Vi håper da å kunne datere det vulkanske platået, avslutter Rolf Mjelde.

Forskerne tror da at de vil kunne forstå mer om de magmatiske prosessene som har foregått i området og kunne besvare spørsmålet: Hva ligger til grunn for hevningen av Grønland?

530x752 omrdeHavbunnsseismikk ble utført på et vulkansk platå øst for Scoresby Sund, Øst-grønland (midten av kartet). Foto: Asbjørn Breivik.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Koffeinkø


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: