Torsdag 24.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Norske forskere undersøker potensialet for utnyttelse av geotermisk energi i indiske deler av Himalaya. Dette skal komme lokalsamfunnene til gode.


530x364 pugaVarmekildene i Himalaya vitner om enorme mengder varme under bakken. Her fra landsbyen Puga som ligger 4 400 meter over havet. Illustrasjon: NGI / INDNOR

- Det geotermiske beltet i Himalaya er enormt og nærmest urørt, fortalte Roger Olsson, senioringeniør i Norges Geotekniske Institutt (NGI) under GeoEnergi-konferansen ved Christian Michelsen Research 28. august.

Konferansen, som avholdes annethvert år i regi av Norwegian Center for Geothermal Research (CGER), hadde i år rekordhøy oppslutning. Mer enn 100 deltakere fra akademia, bedrifter og myndighetene møtte opp for å få siste nytt innen geotermisk forskning og virke.

 imagesOlsson er leder for prosjektet INDNOR – Geothermal som har som mål å vise hvordan geotermisk energi kan utnyttes i praksis og hvordan varme kan lagres under bakken. I de nordlige områdene av India er det kaldt, og temperaturen kan falle til -20 - -30 °C om vinteren.

Roger Olsson er senioringeniør i Norges Geotekniske Institutt. Foto: NGI

Under bakken syder det derimot av varme. Varmen er i stor grad et resultat av høy tektonisk aktivitet der den indiske kontinentalplaten presses ned under den eurasiske kontinentalplaten. I tillegg har en rekke magmatiske intrusiver bidratt til å forhøye temperaturen under fjellkjeden ytterligere.

- Vi kjenner til 300 varmekilder i det geotermiske beltet, og over 30 områder har blitt studert i detalj. Vi mener denne varmen kan komme lokalsamfunnene til gode, fremholdt Olsson.

Prosjektdeltakerne gjør for tiden grundige undersøkelser i blant annet Chumatang-området som ligger 4150 meter over havet. Dette inkluderer geologisk kartlegging, vannprøver og magnetiske målinger av undergrunnen.

Våren 2014 håper de å ha igangsatt et pilotprosjekt som kan levere fjernvarme til den lokale landsbyen.

- Demonstrasjon er en avgjørende del av prosjektet. Lokalbefolkningen har varmekildene, men mangler troen på at de kan utnyttes. Vi skal vise at det er fullt mulig, sa Olsson.

Foruten at geotermisk varme representerer en stabil og ren energikilde, kan utnyttelse av varmen i undergrunnen være spesielt givende i de isolerte områdene i Himalaya hvor de ikke har tilgang på elektrisitet.

Prosjektet, som er finansiert av Norges forskningsråd, startet i 2012 og varer til 2015. Deltakerne er NGI, Institutt for energiteknikk, samt et islandsk og flere indiske forskningsmiljøer.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarsnacks


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: