Torsdag 5.12.2019 - Uke 49
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

Kunstig oppsprekking av undergrunnen kan forbedre evnen til å utnytte dyp geotermisk energi. Men uten tilstrekkelig kunnskap kan metoden også lede til ødeleggende jordskjelv.


530x377 OyeVolker Oye er seismolog ved NORSAR på Kjeller. 28. august holdt han foredrag under GeoEnergi-konferansen ved Christian Michelsen Research. Foto: Ronny Setså

Geotermisk energi kan utnyttes i områder der den geotermiske gradienten er høy, det vil si der temperaturen stiger raskt med dypet. Men det hjelper svært lite hvis undergrunnen ikke inneholder væskefylte sprekker som kan bære og sirkulere varmen.

- Kunstig oppsprekking av undergrunnen er i mange tilfeller nødvendig for å utnytte dyp geotermisk energi (Enhanced Geothermal Systems, «EGS»). Dette kan gjøres ved å pumpe vann ned i varmereservoaret for å øke trykket, fortalte Volker Oye, seismolog ved NORSAR under GeoEnergi-konferansen ved Christian Michelsen Research 28. august.

Konferansen, som avholdes annethvert år i regi av Norwegian Center for Geothermal Research (CGER), hadde i år rekordhøy oppslutning. Mer enn 100 deltakere fra akademia, bedrifter og myndighetene møtte i år opp for å få siste nytt innen geotermisk forskning og virke.

- Skal vi utnytte geotermisk energi ved bruk av EGS er det viktig å vite hvor sprekkene dannes, fortsatte Oye.

Dette kan gjøres ved å plassere ut seismiske målestasjoner rundt injeksjonsbrønnen. Når brønnen injiserer vann, øker trykket i undergrunnen, og nye sprekker dannes. Denne oppsprekkingen skaper små seismiske skjelv (bølger) som stasjonene registrerer.

Australsk prøveprosjekt

530x308 paralanaBildet viser et utsnitt fra Paralana i sørøst-Australia. I 2011 ble det utført vanninjeksjon ned i varme sedimentære bergarter. Den dypeste brønnen er injeksjonsbrønnen og den grunnere brønnen til venstre er produksjonsbrønnen. Illustrasjon: NORSAR

Et slikt prosjekt ble utført ved Paralana i sørøst-Australia i 2011. Her ligger en tykk sedimentpakke over et grunnfjell som inneholder varmeskapende radioaktive grunnstoffer.

- Vi injiserte tre millioner liter vann over fem dager, og registrerte kontinuerlig den seismiske aktiviteten med 20 målestasjoner, forklarte Oye.

Som ventet ledet injiseringen til oppsprekking i de sedimentære bergartene, og hele 7 000 seismiske hendelser ble registrert over de fem dagene.

- Det mest interessante var at vi var i stand til å se hvilken retning sprekkedannelsene tok. En generell trend var at sprekkene først ble dannet nær injeksjonsbrønnen, for så å bevege seg lenger bort fra brønnen, sa Oye.

Oppsprekkingen fortsatte i ytterkantene av den nye sprekkesonen også etter at injeksjonen var avsluttet. Dette skyldtes i følge Oye at undergrunnen brukte tid på å tilpasse seg de nye trykkforholdene.

530x474 oppsprekking paralanaBildet viser resultatet etter vanninjeksjonen ved Paralana. Hver av sirklene representerer en seismisk hendelse, og størrelsen på sirklene indikerer seismisk styrke. Fargene viser hendelsene kronologisk, og det er tydelig at oppsprekkingen skjer stadig lengre bort fra injeksjonsbrønnen med tiden. Illustrasjon: NORSAR

Kan skape større jordskjelv

Enhver oppsprekking medfører et lite jordskjelv. De aller fleste hendelsene er såpass små at det kun er de sensitive målestasjonene som kan registrere dem. Men i følge Oye kan EGS skape større skjelv som også er merkbare for mennesker.

- I byen Basel nordvest i Sveits utnyttet de dyp geotermisk varme gjennom kunstig oppsprekking av undergrunnen, men da skjelvene nådde en styrke på 3,4 på Richters skala, fikk lokalbefolkningen nok, og prosjektet ble avsluttet, sa Oye.

Oye fremholdt at seismiske målestasjoner er et svært nyttig verktøy i forbindelse med EGS, da det gjør operatøren i stand til å få en oversikt over hvor sprekkedannelsen skjer.

- Da er det lettere å ta avgjørelser om hvor nye brønner kan plasseres og å forstå reservoarets oppførsel under produksjon. Foreløpig er det en utfordring å forutse når oppsprekkingen kan skape større jordskjelv, men forskningen går fremover på det området, avsluttet Volker Oye.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 613


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: