Mandag 6.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Ny forskning basert på isotopanalyser av plantefossiler i rav indikerer at atmosfæren bestod av ca. 10 – 15 prosent oksygen i trias. Det har tidligere vært antatt at nivået har ligget på 30 prosent.


530x353 ravBildet viser rav som inneholder en fossil plante som er ca. 77 millioner år gammel. Ravprøven er funnet i Alberta i Canada. Foto: Ryan C. McKellar

Et internasjonalt forskerteam ledet av Universitetet i Innsbruck har rekonstruert Jordas atmosfære 220 millioner år tilbake i tid gjennom å studere moderne og fossile plantestoffer, blant annet rav.

Funnene indikerer at oksygennivået i atmosfæren i trias lå på 10 – 15 prosent, betydelig lavere enn dagens nivå (21 prosent) og 30 prosent som tidligere har vært antatt.

I følge forskerteamets leder, Ralf Tappert, bevarer ravet fossile planters kjemiske og isotopiske struktur over lang tid og er dermed godt egnet for slike studier.

Oksygennivået i atmosfæren i tidligere tider ble beregnet ved å studere plantefossilers innhold og forhold av karbonisotopene 12C og 13C.

Forskningen er basert på 538 ravprøver hentet fra Dolomittene i Nord-Italia. I tillegg ble moderne rav undersøkt for å korrelere og validere dataene.

I følge forskerne samsvarer det lave oksygennivået i atmosfæren med globale klimaendringer i Jordas historie.

- Vi ser at svært lave oksygennivåer stemmer overens med perioder med forhøyede temperaturer og CO2-konsentrasjoner, sier Tappert.

Tapert påpeker videre at situasjonen var motsatt under de siste istidene. Da var den globale temperaturen og den atmosfæriske konsentrasjonen av CO2 lav mens oksygennivået i atmosfæren var høyt.

Les hele saken på Universitetet i Innsbruck sine nettsider

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: