Mandag 26.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

Fredag 22. november ble Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima ved Universitetet i Tromsø offisielt åpnet.


530x347 mienertJürgen Mienert er leder for det nye SFF-senteret Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima ved Universitetet i Tromsø. Han er også avtroppende leder for Institutt for geologi. Foto: Ronny Setså

- Forskerne brukte 20 år på å skjønne hvordan El Niño påvirker det globale klimasystemet. Vi har nå 10 år på oss for å forstå hvilken rolle gasshydratene spiller, sa Jürgen Mienert, leder for Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima under den offisielle åpningen fredag 21. november.

For det er ingen tvil om at gasshydrater kan utgjøre en stor faktor for fremtidige klimaendringer. Det er trolig lagret fire ganger så mye karbon i hydrater som i alle andre former for fossile ressurser som kull, olje og gass.

Store deler av disse forekomstene befinner seg i de klimasensitive sokkelområdene i Arktis. Samtidig vet vi at metan er en gass som er mer enn 20 ganger så potent som CO2 som klimagass.  

Over de neste ti årene skal senteret forstå og forklare metanets rolle i reservoarer, i havbunnen og i havet i arktiske strøk og hvordan det kan påvirke fremtidens havmiljø og det globale klimasystemet.

Senterets forskning er delt inn i sju arbeidspakker: Reservoarer, Undergrunn, Havbunn, Vannsøyle, Paleo-metanhistorie, Pleistocen til i dag og Atmosfære, og tar dermed for seg hele metanets reise fra dypt under havbunnen og opp i atmosfæren.

- Vi har samlet forskere fra en rekke land som alle bidrar med spisskompetanse knyttet til gasshydrater og arktisk geologi og havforskning. I tillegg vil vi ha et omfattende samarbeid med forskningsmiljøer i Europa, Russland og USA, fortsatte Mienert.

Mienert hevdet at dette ville gjøre senteret svært synlig nasjonalt og internasjonalt innen forskning på gasshydrater i årene som kommer.

Sterkt fagmiljø samlet

530x386 overrekkelseLiv Furuberg, seniorrådgiver i Norges forskningsråd, overrekker SFF-plaketten til senterleder Jürgen Mienert. Foto: Ronny Setså

Tilstede under åpningen var også Liv Furuberg, seniorrådgiver i Norges forskningsråd.

- Det har vært en tøff konkurranse for de forskningsinstitusjonene som har søkt om å få bli Senter for fremragende forskning (SFF). Det er mange gode grunner for at CAGE har kommet gjennom nåløyet, sa Furuberg.

Furuberg påpekte at Mienert er svært godt egnet som leder for et SFF-senter.

- Mienert er en anerkjent forsker og en pioner innen forskning på gasshydrater. Han har også lang erfaring som koordinator for store internasjonale prosjekter, fortalte Furuberg.

Furuberg mente at Mienert er kjent som en inspirerende mentor og har evnet å gi PhD-studenter og postdoc-er et stimulerende forskningsmiljø.

- Ikke minst har CAGE klart å bygge opp forskningsmiljø med sterk og relevant kompetanse. Laglederne i senteret har avgjørende ekspertise for forskningen på gasshydrater, fremholdt Furuberg.

Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) ble etablert ved Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø i nært samarbeid med Norges geologisk undersøkelse, og fikk november 2012 status som Senter for fremragende forskning.

Gasshydrater er frosset naturgass som eksisterer på og under havbunnen i grunt hav i kalde regioner.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: