Mandag 6.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Norges forskningsråd har tildelt Universitetet i Oslo og dets partnere åtte millioner kroner til et nytt geomagnetisk laboratorium.


530x467 Trond TorsvikTrond Torsvik er leder for Senter for Jordens utvikling og dynamikk. Foto: Halfdan Carstens

29. oktober presenterte Norges forskningsråd gavepakken på 505 millioner kroner øremerket ny forskningsinfrastruktur i 2014. En av de 16 søknadene som fikk finansiering i denne søknadsrunden var Oslo geomagnetiske laboratorium ved Universitetet i Oslo (UiO).

- Vi vil nå få et superledende og helautomatisk magnetometer som opererer på -273 °C. Det betyr at vi vil være i stand til å måle bergarter som har en lav magnetisk intensitet som for eksempel kalkstein, forteller Trond Torsvik, leder for SFF-senteret Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED) ved UiO.

Torsvik forteller videre at de også vil anskaffe et vibrasjonsmagnetometer. Dette kan benyttes til å måle ulike egenskaper til magnetiske mineraler.

Norges forskningsråd skriver på sine nettsider at moderne forskningsinfrastrukturer legger grunnlaget for banebrytende forskning, fremtidig verdiskapning og attraktive forsknings- og utdanningsinstitusjoner.

Oslo geomagnetiske laboratorium vil legges til CEED og benyttes av dem, samt partnerinstitusjonene NTNU, Universitetet i Bergen og Norges geologiske undersøkelse.

- Men vi ønsker også at andre skal kunne benytte laboratoriet, og vi har et eget budsjett for innkvartering av studenter og gjester, sier Torsvik.

Torsvik regner med at alle instrumenter vil være på plass om et års tid.

CEED er finansiert som et Senter for fremragende forskning over en periode på fem + fem år fra 2013 til 2023. Målet er å utvikle en teori som omfatter hele Jorda fra kjerne til skorpe der platebevegelser forbindes med dypere prosesser.

LES OGSÅ: Vil utløse «den fjerde revolusjon»

LES OGSÅ: I Jules Vernes fotspor

530x353 lavaNår lava størkner vil magnetiske mineralkorn orientere seg etter retningen til jordmagnetfeltet. Paleomagnetisme er forskning på tidligere tiders magnetfelt og har blant annet bidratt til bedre forståelse for hvordan kontinentene har vandret. Foto: Wikimedia Commons

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: