Lørdag 18.9.2021 - Uke 37

Samarbeidspartnere

Hvordan kan intrusjoner påvirke væskestrøm og lagring av CO2 i undergrunnen på Svalbard?


Skrevet av Kim Senger, Srikumar Roy, Alvar Braathen, Simon J. Buckley, Karoline Bælum, Laurent Gernigon, Rolf Mjelde, Riko Noormets, Kei Ogata, Snorre Olaussen, Sverre Planke, Bent Ole Ruud og Jan Tveranger


530x375 sengerIllustrasjon: Senger med flere

Artikkelen tar for seg intrusjonenes geometri og implikasjoner for lagring av CO2.

Svalbard er et geologisk paradis med en godt eksponert lagrekke som dekker et tidsrom på 500 millioner år. De sedimentære bergartene er stedvis brutt opp av et omfattende kompleks av basaltiske, vulkanske intrusjoner av tidlig kritt alder (Diabasoddensuiten).

Intrusjonene danner et bredt spekter av geometrier som omfatter lagerganger, gjennomsettende ganger og tallerkenformede ganger (se figuren).

Forskjellen mellom de fysiske egenskapene til intrusjonsbergarter og sedimentære bergarter er markant. Dette gjør det lett å identifisere intrusjoner ved hjelp av seismiske og elektromagnetiske metoder, som vist i blant annet Møre-, Vøring- og Vest-Shetlandbassenget i nordøst-Atlanteren.

Tilsvarende intrusjoner kan studeres både i detalj og regionalt i for eksempel Karoo-bassenget i Sør Afrika der intrusjonene, som følge av senere erosjon, ligger delvis eksponert på overflaten.

På Svalbard kan en kombinasjon av geofysiske metoder og feltkartlegging brukes til å øke vår forståelse av grunnleggende intrusjonsprosesser og geometrier.

En omfattende database, bestående av både eldre og reprosesserte geofysiske data, samt brønndata og feltobservasjoner, er blitt brukt for å kartlegge og vise sammenhengen mellom intrusjonsobservasjoner på land og under havbunnen.

Resultatene fra denne kartleggingen er her brukt for å studere hvordan intrusjonene i et regionalt perspektiv vil kunne påvirke væskestrøm og lagring av CO2 i undergrunnen.

Populært om norsk geoforskning

 

Norwegian Journal of Geology (NJG) utgis av Norsk Geologisk Forening og kom i november ut med sin første utgave for 2014. NJG er gratis tilgjengelig på nett: http://www.geologi.no/njg/

 

Vi har bedt forfatterne om å skrive et sammendrag av sine artikler på norsk. De blir alle sammen presentert på geoforskning.no. To av dem ble også presentert i GEO 07.

 

Hensikten er at ideene og den nye kunnskapen i artiklene skal få et bredere nedslagsfelt enn det som det vitenskapelige tidsskriftet gir.

 

Trond Slagstad, redaktør NJG

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: