Mandag 26.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

Inspirert av British Geological Survey vil Norges geologiske undersøkelse lage tredimensjonale kart av berggrunnen i Norge.


530x275 hendersonIain Henderson er forsker ved NGU. Nå har han begynt arbeidet med å lage nye 3D-modeller for fremtidens berggrunnskart. Foto: NGU

- Dette blir et nyttig redskap for både turgåeren og geologen. Med noen enkle tastetrykk kan du få opp geologien der du er i tre dimensjoner på telefonen eller nettbrettet ditt, forteller Iain Henderson, forsker ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Henderson er i full gang med å lage tredimensjonale og digitale berggrunnskart som dekker hele landet.

- I dag leverer NGU kun kart i to dimensjoner, mens naturen er tredimensjonal. 3D-kart vil gi et mer forståelig og realistisk inntrykk av terrenget, påpeker Henderson.

De nye kartene vil presentere geologien i naturlig høyde og dyp både over og under bakken. I tillegg vil de vise folder, forkastninger og endringer gjennom geologisk tid.

530x258 foldEn foldning under jordoverflaten i 3D-modell. Sett ovenfra (todimensjonalt) er den ikke veldig forståelig, men det endrer seg når en kan se den fra andre vinkler. Illustrasjon: NGU

Det var et besøk hos NGUs søsterorganisasjon, British Geological Survey, som fikk NGU interessert i hvilke muligheter tredimensjonale kart har å tilby. I Storbritannia er geologiske kart i 3D en godt etablert tjeneste.

LES OGSÅ: På alle geologers ønskeliste

De nye kartene vil basere seg på geofysiske data, seismiske profiler og geologers feltkartlegging. Som underlag brukes en digital høydemodell som viser terrenget i tre dimensjoner.

Målet er at et landsdekkende berggrunnskart i 3D skal være ferdigstilt i løpet av tre år.

Les hele saken hos NGU

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: