Mandag 26.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø forteller om Jordas geologiske historie gjennom en ny, permanent utstilling.


530x404 SkorsteinEn godt bevart skorsteinsstruktur dannet av metanlekkasjer i Italia er ett av utstillingsobjektene levert av CAGE. Foto: CAGE

I sommer ble utstillingen TellUs – fra stjernestøv til moderne teknologi åpnet ved Norges arktiske universitetsmuseum.

Den permanente utstillingen forteller om de geologiske prosessene som har skjedd gjennom Jordas 4,5 milliarder år lange historie.

- Utstillingen viser blant annet hvordan du i ditt daglige liv er avhengig av geologi, forteller førsteamanuensis Anette Högström, fagansvarlig for utstillinga, i en sak på UiT Norges arktiske universitets nettsider.

530x293 HogstromAnette Högström (til høyre i bildet), faglig ansvarlig for TellUS, under åpningen av utstillingen. Foto: Lamin Sanneh / UiT

22 700 ark

- I løpet av 4,6 milliarder år har jorda og livet her blitt formet gjennom mange ulike prosesser. Gjennom disse prosessene har også mennesket blitt skapt. Sett i forhold til jordas uendelig lange eksistens, utgjør menneskets tid på jorda en forsvinnende liten andel.

Blant utstillingsobjektene finner vi en 2,3 meter høy bunke med fargede papirark. Hvert ark representerer 200 000 år av Jordas historie, og det øverste arket er menneskets tidsalder.

Det moderne menneskets eksistens utgjør kun ett enkelt ark. Likevel har vi rukket å sette store spor i jordas geologi. Utstillingen stiller derfor flere spørsmål om hvordan vi forvalter naturarven vår, forklarer Högström.

530x706 Ark22 700 papirark representerer Jordas geologiske historie, og det øverste arket menneskets tidsalder. Foto: CAGE

Is og gass

For Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE), er TellUS et utstillingsvindu for deres forskningsaktiviteter og –resultater.

CAGE jobber for en bedre forståelse av sammenhengen mellom gasshydrater i undergrunnen, endringer i klima og isdekkenes bevegelser under de siste istidene.

Gasshydratene holder store mengder metan fanget, og er sensitive for temperaturendringer. Metan er en svært potent drivhusgass, og utslipp fra tinende hydrater kan bidra til global oppvarming.

Å finne ut hvor og i hvilket omfang gasshydratene er utbredt på Jorda og i vår del av verden er ett av målene for CAGE.

Det er flere konkrete objekter på utstillingen som er signert CAGE, blant annet kan de besøkende se en godt bevart skorsteinsstruktur fra et område med metanlekkasjer i Italia.

De tilbyr også en rekke læringsvideoer som blant annet forklarer metanproblemstillingen, livet på havbunnen, istider og permafrost.

I 2016 ble det bestemt at Norges arktiske museum skal utvides, og etter planene skal et nytt museumsbygg nær Tromsø sentrum stå klart i 2025.

Les mer om utstilingen:

UiT
CAGE (In English)

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: