Lørdag 18.9.2021 - Uke 37

Samarbeidspartnere

Med sterke uttalelser i klimadebatten har leder for Institutt for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger Hans Borge det siste året vært i hardt vær. Tidligere denne måneden ble det kjent at han ikke får fornyet tillit av universitetsstyret.


530x452 Hans BorgeMÅ FINNE SEG NY JOBB: Leder ved Institutt for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger Hans Borge fikk ikke fornyet tillit av universitetsstyret. Foto: Halfdan Carstens

Hans Borge, leder ved Institutt for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger (UiS), får ikke fornyet sitt åremål med fire nye år.

Det ble besluttet av styret ved UiS tidligere denne måneden.

Borge har det siste året vært svært synlig i mediene og den pågående klimadebatten. Ved å sette spørsmålstegn ved metodene og konklusjonene til FNs klimarapporter, har han høstet mye kritikk fra klimaforskere og miljøorganisasjoner.

For instituttlederen tror ikke at menneskenes utslipp av CO2 har ført til oppvarming av kloden, slik FNs klimapanel mener. Dette begrunner han blant annet ved å se på studier av fortidens klima, og hvordan tidligere tiders temperaturstigninger har opptrådt før økninger av CO2-innholdet i atmosfæren.

Borge har også fremholdt at klimamodellene som brukes i dag ikke er gode nok fordi usikkerheten blir for stor når en modell skal omfatte hele kloden.

LES OGSÅ: «Geologer angriper klimateorien» (DN 1.4.14)

- Det er vanskelig å si hva som kan ha vært utslagsgivende for styrets beslutning ettersom hele prosessen har vært relativt lukket. Men jeg har en mistanke om at mitt engasjement i klimadebatten kan ha påvirket avgjørelsen. Dersom det er korrekt, er det skuffende, for slikt hører ikke hjemme i akademia, sier Borge.

Borge har fått inntrykk av at enkelte i styret ønsker en ovenfra og ned-endring av instituttet, i motsetning til en nedenfra og opp-endring, der de vitenskapelige ansatte er med på å påvirke.

Skal være høyt under taket

Tor Hemmingsen, nestleder i UiS-styret, avkrefter at Borges klimautspill i mediene har påvirket avgjørelsen om ikke å fornye Borges åremålsstilling som instituttleder.

- Borges ytringer i klimadebatten hadde ingen konsekvens i forbindelse med ny ansettelse. Det er også uttalt fra UiS at det skal være høyt under taket for å uttale seg om faglige meninger, forteller Hemmingsen.

- Instituttlederfunksjonen er en åremålsstilling på fire år av gangen. Stillingen blir deretter rutinemessig utlyst, og en har anledning å søke på nytt. I vurderingen av kandidatene ble en kandidat funnet best kvalifisert, og ble derfor tilbudt stillingen, utdyper nestlederen.

Lovende fremtid for instituttet - og petroleumsindustrien

Borge er ikke bitter. Til det er det altfor mye godt som har skjedd for instituttet under hans ledelse.

- Instituttet har fått ca. ti nye, unge kolleger, og vi har klart å rekruttere flere titalls svært dyktige stipendiater. Samtidig har vi fått tildelt det nasjonale IOR-senteret, og vi har startet et nytt masterstudium i naturgassteknologi, forteller Borge.

Og skal vi tro instituttlederen rett, vil den gode utviklingen fortsette.

-  Fremtiden til instituttet er relativt lik fremtiden til petroleumsindustrien – lovende. For det vi holder på med er miljøvennlig, bærekraftig og fremtidsrettet. Uten bidragene fra denne industrien ville kloden vært rammet av sult, fattigdom og konflikter.

Borge påpeker videre at mye av den kompetansen petroleumsindustrien besitter er nødvendig for å løse utfordringene knyttet til energiforsyning også etter at olje og gass måtte bli utkonkurrert av andre energibærere.

Og hva tenker instituttlederen om sin egen fremtid?

- Jeg er åpen for det meste. Det er bare å ringe, sier Borge.

Tidligere Sintef-forsker overtar

170 myhrDet er May Britt Myhr som skal overta som instituttleder etter Borge.

- I en totalvurdering hvor faglige, administrative og ledelsesegenskaper avgjør, ble May Britt Myhr rangert som nummer en, bekrefter Hemmingsen.

May Britt Myhr blir ny instituttleder fra august i år. Foto: May Britt Myhr / LinkedIn

Hun har rundt 28 års erfaring fra Sintef, blant annet som forsker, seniorforsker og forskningssjef. I 2005 ble hun administrerende direktør for Sintef Petroleumsforskning og medlem av konsernledelsen.

Myhr er i dag selvstendig konsulent og arbeidende styreleder i Norwegian Centres of Expertise.

Hun overtar stilingen 17. august i år.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: