Mandag 10.5.2021 - Uke 19

Samarbeidspartnere

Geofysikknestor og norgesvenn Manik Talwani har blitt tildelt pris for hans langvarige og viktige bidrag til feltene geofysikk og havforskning. Denne uken var han i Trondheim.


530x411 talwaniGAMLE TRAKTER: Manik Talwani var denne uken på konferanse i Trondheim. Foto: Gudmund Løvø/NGU

Den indiske geofysikeren Manik Talwani deltok denne uken på konferansen 7th International Conference on Arctic Margins 2015 som ble arrangert i regi av Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Talwani er professor ved Rice University i Texas og har sterke bånd til Norge.

Nå er han aktuell som prisvinner av Society of Exploration Geophysicists sin Maurice Ewing-medalje, som er en utmerkelse som deles ut til personer som har gjort “significant original contributions to the ocean sciences.”

Medaljen føyer seg inn i en lang rekke av utmerkelser og anerkjennelser som Talwani har fått opp gjennom årene, og gjenspeiler hans mange og nyskapende bidrag til feltene geofysikk og havforskning.

Karrieren startet ved Geofysisk Malmleting tidlig på 1950-tallet. Geofysisk Malmleting er i dag innlemmet i NGU som geofysisk avdeling.

Under oppholdet i Norge jobbet Talwani, som da hadde en utdannelse innen fysikk, med grunne seismiske undersøkelser, elektromagnetiske målinger for å undersøke malmforekomster, og utvikling av magnetometre for målinger fra fly.

180 Maurice Ewing Gold MedalI hans memoarer kan vi lese at hans syv måneder lange opphold gjorde et sterkt positivt inntrykk på ham, og han kom blant annet til erkjennelsen at en jobb som gir mulighet for feltarbeid er å foretrekke fremfor en ren skrivebordsjobb.

Og feltarbeid skulle det bli mye av i årene som fulgte.

Talwanis arbeid med geofysiske undersøkelser ved Geofysisk Malmleting ga mersmak, og han bestemte seg i 1954 for å ta en utdannelse innen geologi ved Colombia University.

Manik Talwani har blitt tildelt Maurice Ewing-medaljen for hans bidrag til havforskningen. Mannen på medaljen har Talwani selv hatt som foreleser i geofysikk. Foto: Society of Exploration Geophysicists

Som foreleser i geofysikk hadde han Maurice Ewing, mannen som har gitt navnet til medaljen Talwani skal motta i november i år.

Viktige data til teorien om havbunnsspredning

Talwani har gjennom flere tiår gjort en rekke viktige bidrag til faget geofysikk og havforskning generelt. I 1959 tok han doktorgrad for sitt arbeid med tyngdemålinger over Bahamasbankene i Det karibiske hav.

I årene som fulgte jobbet han som sjefsforsker på Lamont Observatorys forskningsskip VEMA og Robert D. Conrad og var med på mer enn 30 geofysiske tokt. Under disse toktene ble det gjort en mengde nybrottsarbeid, blant annet ble sedimenttykkelsene i alle verdens hav målt.

Toktene ga også viktig informasjon om magnetismen til havbunnsskorper. Dette var verdifulle data som etter hvert skulle støtte opp under teorien om kontinentaldrift og skorpespredning.

Allerede som student ved Lamont begynte Talwani å utvikle algoritmer og dataprogrammer for å kalkulere tyngde og magnetisme basert på geofysiske målinger på havet.

Den indiske geofysikeren skriver i sine memoarer at disse programmene brukes den dag i dag både i industrien og innen akademia (om enn i noe modernisert og oppgradert form).

Tilbake i norske farvann

Talwani og hans kolleger ved Lamont fortsatte å jobbe med magnetiske data fra havbunnskorper.

Over flere somre gjorde han undersøkelser utenfor kysten av Norge og i havområdene østover mot Grønland, blant annet sammen med Olav Eldholm, som nå er professor emeritus ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Under disse toktene tok Talwani seg også tid til å besøke sine tidligere kolleger ved Geofysisk Malmleting i Trondheim.

FN, IODP, NASA og Lockheed Martin

Geofysikerens merittliste er ufattelig lang, og han har hatt en rekke store arbeidsgivere og samarbeidspartnere gjennom karrieren.

Blant disse finner vi NASA, der han hadde ansvaret for et av instrumentene som ble tatt med på Apollo 17-ekspedisjonen til Månen – et gravimeter som måler lokale gravitasjonsfelt.

I hans memoarer kan vi lese at til hans store forskrekkelse fant en av astronautene det for godt å kaste gravimetret så langt han klarte da målingene var avsluttet. Astronauten ville nemlig utføre sitt eget gravitasjonseksperiment, nemlig å teste hvor langt man kan kaste et objekt på Månen.

I 1980 var Talwani involvert i diskusjoner knyttet til FNs havrettskonvensjon. Med sin anselige kunnskap om hele verdens havbunner, bidro Talwani under forhandlingene til Islands rettigheter for sin kontinentalsokkel.

Fra 2004 til 2009 var Talwani leder for det anerkjente boreprogrammet International Ocean Drilling Program (IODP). Som leder jobbet han for å knytte industrien og akademia nærmere sammen gjennom programmet, og han overtalte også IODP til å invitere India som medlem i organisasjonen.

Talwani har også vært involvert i forskning på utvinning av tung olje. Sammen med det amerikanske selskapet Lockheed Martin utviklet han et svært sensitivt gradiometer for å kunne følge grensen mellom injisert damp og olje i et reservoar under bakken over tid.

På samme tid skrev han en kronikk i New York Times om hvorvidt tung olje i Venezuela og Canada kunne bli en like stor utvinnbar ressurs som de som finnes i Midtøsten. Ifølge Talwani er det denne artikkelen som han har blitt mest sitert på, og som har blitt oversatt til flest språk av alt han har skrevet gjennom sin lange karriere.

San Andreas-forkastningen

De seneste årene har Talwani fortsatt å jobbe med gradiometridata, nærmere bestemt gravitasjonsdata hentet fra San Andreas-forkastningen som går langs USAs vestkyst.

Allerede i 2003 fikk han støtte av delstaten Texas og flere andre aktører til å utføre gradiometrimålinger fra fly over en del av San Andreas-forkastningen der det tidligere var blitt gjort vitenskapelige boringer.

Etter oppholdet i IODP har Talwani fortsatt å analysere disse dataene.

Det er rimelig å anta at han var en høyst velkommen gjest under NGUs konferanse denne uken.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: