Lørdag 18.9.2021 - Uke 37

Samarbeidspartnere

Omfattende og grundig. En kolossal mengde med illustrasjoner. Dette verket om Svalbards geologi bør stå i mange år.


530x742 AtlasFoto: Norsk Polarinstitutt

Geoscience Atlas of Svalbard
Norsk Polarinstitutt 2015
Winfried K. Dallmann (ed.)

Snart er det 200 år siden at Baltazar M. Keilhau i 1827 ble den første geologen som besøkte Svalbard. Mye sedimenter har rent i havet siden den gang, og den geologiske kunnskapen har – gjennom utallige ekspedisjoner i tiden etter – økt så mye at det nå foreligger en oppdatert oversikt over Svalbards geologi (samt mye mer).

Så selv om det finnes tallrike bøker om Svalbards geologi, er det ifølge redaktøren en mengde stoff som bare foreligger i artikler og rapporter. Derfor er det på sin plass å samle «all kunnskap» i et atlas av denne typen.

Det er bare å ta av seg lua (hatten) og bøye seg i (stein)støvet. Grundige tekster. Mengder med fotos. Drøssevis med kart. Et hav av skisser. Flust med grafikk. Presis slik som en geologibok skal være. Dertil er den grafiske utformingen enkel og uten jåleri. Det siste er da heller ikke nødvendig med så mange fine illustrasjoner.

Winfried Dallmann ved Norsk Polarinstitutt er redaktør for dette storverket om Svalbards geologi, samt Svalbard sett i et større arktisk perspektiv. Med seg har han en hel bråte med geologer og forskere innenfor andre profesjoner. Målgruppen er alle som er interessert i Svalbards geologi, herunder turister, og derfor er mye av stoffet tilrettelagt på en slik måte at også «amatører» kan ha glede av verket.

Det er imidlertid ikke bare geologi på de 290 sidene (hvorav 28 fylles av et berggrunnsgeologisk kart i skala 1:250.000). De favner bredere og inkluderer flere geovitenskapelige fagområder. Blant annet oseanografi (kap. 3).

Her er det for eksempel mye kunnskap å hente for de som er interessert i hvor isgrensen i Barentshavet går (og har gått). Akkurat den problemstillingen er jo svært aktuell for oljebransjen og miljøvernbevegelsen, etter som det nå blir diskutert hvor isgrensen går, og hvor langt nord vi kan lete etter (og produsere) olje.

Noe vi kan utsette på denne boka er formatet (jo da, jeg har forstått at den er et atlas). Det er lite hendig i ryggsekken. Det passer heller ikke på nattbordet. Men det passer på skrivebordet (hvis det er plass ved siden av pc-en). Kanskje også i godstolen. Men de tettpakkete sidene med seriøse tekster er neppe egnet i kombinasjon med turistenes rødvinsglass. Så det er en viss mulighet for at de tilreisende ikke kaster seg over verket. Det bør imidlertid Svalbard-interesserte geologer gjøre.


Denne artikkelen ble først publisert i GEO 03/15.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: