Fredag 5.6.2020 - Uke 23
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

530x353 biokull 2Forbrenning av organisk materiale uten tilførsel av oksygen fører til at det dannes kull. Dette ser ut som forkullede maiskolber, men består av nesten helt rent karbon. Foto: NGI

Ved å blande biokull i jordsmonnet kan avlingene bli opptil firedoblet, samtidig som klimautslippene blir redusert. Les mer om biokull her. Men det stopper ikke med det. Ny dyrkingsmetode kan bidra ytterligere til større avlinger og på den måten løfte flere bønder ut av fattigdommen.

Det naturvennlige jordbruket i Zambia handler om å dyrke større avlinger med mindre arbeidsinnsats. Bøndene pløyer ikke lenger hele åkeren, men graver isteden ut små groper som de planter i. På den måten blir bare en tidel av jorda forstyrret, slik at erosjon og utlekking av næringsstoffer blir kraftig redusert. I tillegg blir blader og stengler liggende igjen på bakken for å danne et beskyttende muldlag, og bøndene driver vekselbruk der nitrogenfikserende vekster som peanøtter og soyabønner veksler med for eksempel mais.

Det nye jordbrukets mest kjente ansikt er bonden Elleman Mumba, som dyrker mais og jordnøtter på en liten åker i Shimabala sør for hovedstaden Lusaka. Avlingen var opprinnelig så liten at familien trengte bistand for å overleve, men i 1997 begynte Mumba med de nye dyrkingsmåtene. Den sesongen kunne familien høste hele 68 sekker med mais – nok til å fø hele familien i et helt år, og til å finansiere innkjøpet av fire kuer.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0620


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: