Lørdag 23.1.2021 - Uke 03

Samarbeidspartnere

USA ønsker ikke å gi opp kullkraften. Men utslippene fra forbrenningen av den fossile energikilden skal ned.


530x424 CO2 EORUSA har i en årrekke injisert CO2 ned i grunnen for å øke utvinningsgraden av olje. Illustrasjon: US DoE / Clean Air Task Force

- Fossil energi er fortsatt viktig innen alle sektorer og vi mener CO2-håndtering kan være løsningen for en økonomisk bane mot en lavkarbonfremtid som inkluderer blant annet kull, sa Angelos Kokkinos i det amerikanske energidepartementet (DoE) under konferansen CLIMIT Summit 2019 i Oslo i februar.

Den nåværende politikken i USA legger opp til at landet skal fortsette å utnytte kull som en energiressurs. Samtidig har DoE lagt til rette for at utslippene fra kullkraftproduksjonen skal reduseres, og målet er nullutslipp.

- Dette skal oppnås ved å øke effektiviteten i kraftverkene kombinert med CO2-håndtering (CCUS).

530x400 Kokkinos sharpAngelos Kokkinos fra US Department of Energy. Foto: Ronny Setså

USA har ifølge Kokkinos en lang erfaring med CO2-håndtering som går 40 år tilbake i tid.

Mer enn 400 millioner tonn CO2 har blitt lagret i forbindelse med økt oljeutvinning (CO2-EOR). Og landet har mer enn 6 000 kilometer med rørledninger som transporterer CO2 fra kilder til permanente lagre.

- Vi har innført en rekke incentiver for økt forskning og utvikling, samt økt implementering av CCUS i USA gjennom blant annet skattefradrag og økte midler til forskning. Ett av målene er å halvere kostnaden per lagret tonn CO2 fra 60 dollar i 2016 til 30 dollar i 2030.

Skattefradragene er opp til 50 dollar per tonn for geologisk lagring av CO2, og opptil 35 dollar per tonn CO2 som brukes til EOR-formål.

- Vi støtter også forskning og utvikling som ser på andre bruksområder for CO2, deriblant innen sementproduksjon.

Les mer fra konferansen her:

- Aldri vært så nære som nå

Europas CO2-lager

CLIMIT er det nasjonale programmet for forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologi for CO2-håndtering (CCS). Programmet administreres av Gassnova i samarbeid med Norges forskningsråd.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: