Lørdag 23.1.2021 - Uke 03

Samarbeidspartnere

DNA-analyser av sedimenter kan gi mye informasjon om tidligere tiders dyre- og planteliv, utbredelse av sjøis og om fortidens klima generelt.


530x341 CaveKlipdrift-hulen i Sør-Afrika er ett av stedene forskerne i SapienCE lærer mer om menneskets opprinnelse og tidligere tiders klima. Foto: Journal of Archaeological Science

- Jeg tror DNA vil komme for fullt inn i fagfeltet geologi. Det kan karakterisere liv på en helt annen måte, og gir nyttig klimainformasjon, fremholder Eystein Jansen, professor i geovitenskap og paleoklimatologi ved Universitetet i Bergen (UiB).

Èn av utfordringene ved å rekonstruere fortidens klima er å skaffe tilstrekkelig mengde data av høy oppløsning og høy kvalitet.

Jansen påpeker at det gjøres fremskritt gjennom såkalte proxymetoder (indirekte målinger).

- Vi har for eksempel en forsker som utnytter gammelt DNA i sedimentene for å rekonstruere sjøisen tilbake i tid. DNA har en god evne til bevaring, og i sjøisen lever og har det levd en unik type organismer hvis DNA kan fungere som en markør på tilstedeværelsen av nettopp denne isen.

Forskningen på å utvikle metoder for å kartlegge sjøis gjennom studier av DNA har fått finansiering for fem år i samarbeid med molekylærbiologer.

Jansen har også stått sentralt i etableringen av det nye Senter for fremragende forskning (SFF) Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE) i 2017.

Og også i dette senteret benyttes DNA-analyser for å bedre forstå samspillet mellom det tidlige menneskets opprinnelse og klimahistorien.

- Foruten å studere knokler, kan forskerne også hente ut DNA fra sedimenter i huler og fra innsjøer. Gjennom protein- og DNA-analyser kan vi lære hva slags dyreliv som har levd i nærheten, noe som selvfølgelig sier noe om klimaet.

I SapienCE jobber forskerne også med å studere sedimentkjerner fra kystnære havområder der materiale fra planter fra land har blitt tilført havet fra elvene innenfor. Slikt materiale kan gi indikasjoner på for eksempel hvor tørt eller fuktig klimaet var.

I januar i år ble Eystein Jansen tildelt Brøggerprisen, som er en æresbevisning til en geolog som har bidratt på en unik måte til forståelsen av norsk geologi gjennom en livslang innsats.

Les hele vårt intervju med prisvinneren her

530x353 JansenHedret med Brøggerprisen: Eystein Jansen regnes som en norsk geolog med stor internasjonal innflytelse, mye takket være hans innsats i FNs klimapanel. Foto: Ronny Setså

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: