Torsdag 2.7.2020 - Uke 27
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

530x443 impactSlik kan det ha sett ut da en asteroide slo ned i Stillehavet sørvest for Chile. Illustrasjon: Wikimedia Commons

Da en asteroide på størrelse med et fjell falt ned i dyphavet sørvest for Chile for 2,5 millioner år siden, ble det utløst enorme tsunamier som kan ha forårsaket store ødeleggelser langs kystlinjer ved hele Stillehavet. I en artikkel som nylig ble publisert av australske forskere i Journal of Quaternary Science blir det hevdet at hendelsen, kjent som Eltaninnedslaget, også kan ha påvirket det globale klimaet.

Eltaninnedslaget er det eneste dokumenterte nedslaget i dypt hav. Forskerne er usikre på størrelsen til asteroiden, men anslår diameteren til å ha vært mellom én og fire kilometer.

530x319 mapDet røde symbolet markerer hvor den kilometerstore asteroiden slo ned i Stillehavet for 2,5 millioner år siden. Illustrasjon: Google Earth

På grunn av havdybden skapte asteroiden aldri et krater. På havbunnen er det derimot observert tydelige spor av erosjon og avsetning av erodert material og ørsmå fragmenter av asteroiden.

Se animasjon av nedslaget og de etterfølgende tsunamiene her

Artikkelforfatterne konstaterer at det enorme nedslaget skal ha sendt store mengder vanndamp, svovel og støvpartikler opp i atmosfæren. Disse partiklene kan ha redusert solinnstrålingen og dermed de globale temperaturene på Jorden.

- Verden var allerede på vei inn i istiden da denne hendelsen inntraff, men konsekvensene av Eltaninnedslaget kan ha skrudd opp tempoet for denne prosessen, forteller James Goff, hovedforfatteren bak artikkelen.

Goff påpeker at hendelsen kan ha vært like signifikant som asteroiden som skal ha utslettet dinosaurene.

Trolig liten påvirkning

 ninnemann- I forkant av overgangen til kvartær, opptrådde det en hel rekke større og mindre endringer i de klimatiske forholdene på Jorden. Mange av disse skiftene er separert i tid og sted, og vitner dermed ikke om at en enkelt hendelse, slik som Eltaninnedslaget, kan ligge bak, mener Ulysses Ninnemann, professor ved Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen.

Ulysses Ninnemann er professor ved Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen. Foto: Guri Gunnes Oppegård 

Ninnemann påpeker samtidig at artikkelen bidrar til økt forståelse av de klimatiske endringene som skjedde for 2,5 millioner år siden. Han mener dessuten at tanken om at nedslaget bidro til klimaendringer er interessant, men at den på langt nær alene kan forklare de globale skiftene.

 - Jeg støtter forskerne i at konsekvensene av nedslaget bør studeres nærmere. Vi mangler fortsatt gode empiriske og teoretiske bevis for hvordan en eventuell nedslagsgenerert tsunami kan ha påvirket landområdene rundt Stillehavet og klimaet globalt, avslutter Ulysses Ninnemann.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: