Tirsdag 20.10.2020 - Uke 43
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Menneskelige utslipp av klimagassen metan har økt betraktelig fra romertiden for om lag 2 000 år siden og fram til i dag. Internasjonale forskere har studert metansammensetningen i iskjerner fra isdekket på Grønland, og resultatene ble nylig publisert i tidsskriftet Nature.

200x202 metan illVed å studere isotopsammensetningen til metanet i isen, kunne forskerne identifisere de ulike utslippskildene til klimagassen. Metan produsert fra biomasse som trær har en høy andel av karbonisotopen C-13, mens metan som stammer fra våtmark har en høy andel av isotopen C-12. Isotopene kan dermed fortelle hvorvidt metanet kommer fra naturlige eller menneskelige kilder.

Menneskelige aktiviteter de siste to tusen år har blant annet omfattet dyrking av land, dyrehold og avskoging. I iskjernene kunne forskerne også «lese av» større hendelser som middelalderens tørre klima og 1800-talllets industrialisering og befolkningsvekst.

Bakke fotograf andreas roksvaagJostein Bakke, professor ved Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen, mener studiet bekrefter nytteverdien av iskjerner for å forstå fortidens klima.

Jostein Bakke er professor ved Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen. Foto:  Andreas Roksvaag

- Isen har innkapslet tidligere tiders atmosfære og er dermed et godt arkiv for klimaforskere. Dessuten er alderskontrollen suveren. I de fleste tilfeller kan vi telle lagene i isen der hvert lag representerer ett år, forteller Bakke.

Bakke påpeker videre at den metoden forskerne har benyttet for å analysere metanisotopene er svært interessant.

- Forskerne har for første gang klart å skille de ulike kildene til metanutslipp. De har allerede vist nytteverdien av dette og metoden vil forhåpentligvis bli brukt mer i fremtiden, avslutter Jostein Bakke.

530x696 kilderGrafen strekker seg fra år 1 fram til år 1600. Den gule linjen øverst viser utslipp av metan fra forbrenning av biomasse per år, hovedsakelig avskoging. Den grønne linjen viser utslipp av metan fra våtmark per årer, som er en indikator på skiftende tørt og vått klima. De rosa og lilla linjene nederst i diagrammet representerer temperaturendringer per år. Illustrasjon: Sapart et al., 2012

 

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarspørsmål2


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: