Søndag 27.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Arvid Nøttvedt, leder for forskningssenteret SUCCESS, mener vi må tenke stort om store utfordringer og ser betydelige muligheter for framtidig CO2-lagring i Nordsjøen.


530x320 nøttvedtArvid Nøttvedt er leder for forskningssenteret SUCCESS. Han mener Nordsjøen kan og bør bli et av Europas største CO2-lagre. Foto: Ronny Setså

- I følge Det internasjonale energibyrået (IEA) skal 8,4 milliarder tonn, eller 20 % av alle CO2-utslipp fanges og lagres innen 2050. Da trenger vi store prosjekter, sier Arvid Nøttvedt.

Nøttvedt er administrerende direktør i Christian Michelsen Research og leder for forskningssenteret SUCCESS. SUCCESS er et er et samarbeid mellom forskningsmiljøene i Oslo og Bergen med kunnskap om CO2-lagring. Senteret skal bidra til å finne gode og pålitelige løsninger for å injisere, lagre og monitorere CO2 i undergrunnen. Disse løsningene er også kjent som CCS (Carbon Capture and Storage).

I følge IEA trengs det opp mot 3 400 CCS-prosjekter for å kunne håndtere 8,4 milliarder tonn CO2. Nøttvedt mener at antall prosjekter bør reduseres drastisk og heller oppskaleres.

- Tusenvis av småprosjekter blir ulønnsomt, og det vil ikke industrien bli med på. Derfor må vi samle store volumer i noen få prosjekter, fremholder Nøttvedt.

Nøttvedt mener Europa bør fokusere på en håndfull CCS-prosjekter og ser på Nordsjøen som et område med stort potensial.

530x197 visjonET HAV AV MULIGHETER: Nordsjøen har enorm kapasitet til å ta i mot CO2 fra Europa. Illustrasjon: SUCCESS

- Nordsjøen og den norske sokkelen spesielt er svært egnet til å kunne ta i mot karbondioksid fra store deler av Nordvest-Europa. Kapasiteten er enorm.

Etter flere tiår med petroleumsvirksomhet er geologien i Nordsjøen godt kartlagt. Mye av kunnskapen vi sitter på om reservoarbergarter, takbergarter og geologiske strukturer ble samlet og publisert i Oljedirektoratets CO2-atlas over den norske delen av Nordsjøen i desember i fjor.

- Etableringen av et sentrallager for CO2 i Nordsjøen vil gi bedre lønnsomhet enn mange små prosjekter. Det kan gi Norge en strategisk posisjon i CO2-fangst, og det kan skape muligheter for oljeselskaper i området som trenger gassen for å øke utvinningsgraden i oljefeltene, avslutter Arvid Nøttvedt.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Koffeinkø


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: