Mandag 21.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Gjennom å samle de norske fagmiljøene blir det større fokus på de forskningsmessige utfordringene for å kunne realisere storskala CO2-lagring.


530x438 krafftCharlotte Gannefors Krafft er senterkoordinator for FME-senteret SUCCESS. Foto: Halfdan Carstens

- Den mye omtalte CO2-lagringen på feltene Sleipner og Snøhvit er eksperimentelle piloter. En oppskalering krever ny kunnskap, fremholder Arvid Nøttvedt, adm. dir. i Christian Michelsen Research og leder for FME-senteret SUCCESS.

To nye forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) er etablert i Norge for å forske på problematikken rundt fangst, transport og lagring av CO2. SUCCESS har fokus på lagringsbiten, herunder en rekke geologiske problemstillinger, mens Trondheims-ledete BIG CCS konsentrerer seg om fangst og transport.

- Vi er opptatt av å forstå naturens egne begrensende prosesser samt de teknologiske utfordringene. Det være seg om «taket» lekker, hvordan gassen oppfører seg i reservoaret, korrosjon på rør og utstyr i brønner, eller mulige lekkasjer langs brønnbanen.

Nøttvedt fremholder at vi vet alt for lite om hva som skjer når gassen pumpes ned i reservoaret.

- I utgangspunktet vet vi at det skjer noe når væsken kommer i kontakt med mineralene. Slik er naturen. Men vi forstår ikke reaksjonene fullt ut. Vi må kunne beskrive prosessene og kjenne reaksjonshastighetene.

- Alt dette vil være input i reservoarmodellen og reservoarsimuleringen.

Det er altså nødvendig med mer kunnskap om hvor lett CO2-gassen strømmer, om den ødelegger reservoaret og om den har negative effekter på brønnene.

- Det er i det hele tatt veldig mye vi ikke vet, sier Nøttvedt.

Men det skal endres. Etter en nødvendig etablerings- og utviklingsfase er SUCCESS-senteret nå 100 % fokusert på forskningen gjennom fullfinansierte prosjekter.

- Vi jobber nå konsentrert med den forskningen vi planla å gjøre, og kan allerede vise til det største antallet publikasjoner av alle FME-senterne.

FME
Ordningen med forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) innebærer tidsbegrensede forskningssentre (5 + 3 år) som har en konsentrert, fokusert og langsiktig forskningsinnsats på høyt internasjonalt nivå for å løse utpekte utfordringer på energi- og miljøområdet. Det er etablert elleve sentre. Et av få som inkorporerer geofaglig kompetanse er SUCCESS (SUbsurface CO2 storage – Critical Elements and Superior Strategy) som startet virksomheten i 2010. Senteret ledes fra Christian Michelsen Research (CMR) i Bergen med Arvid Nøttvedt som senterleder. Nøttvedt er også adm. dir. i CMR.

Charlotte Gannefors Krafft nikker og er helt enig. Hun er koordinator for senteret og har kontroll på alt som foregår. Det gjelder også formidlingen av resultater fra sentrene. Hun er godt innforstått med viktigheten av å formidle forskningsaktivitetene.

- Formidlingen skjer på tre nivåer, forteller hun.

- Vi ønsker selvfølgelig å nå ut til folk flest, vi har et behov for å treffe fagfeller, og vi må få resultatene ut i internasjonale tidsskrift.

I følge Gannefors Krafft vil senteret over de neste årene bli mer synlig enn det har vært frem til nå. Med 55 forskere i full sving med å løse utfordringene innen CO2-lagring, vil SUCCESS oppnå mange forskningsresultater og mye kunnskap som skal deles med andre forskere, så vel som beslutningstakere og allmennheten.

Forskningen ved SUCCESS-senteret er delt inn i sju arbeidspakker som omfatter reservoarkarakterisering og geokjemisk respons ved injeksjon, reservoarmodellering, forseglingsegenskaper, monitorering, konsekvenser for havmiljø ved lekkasje, injeksjon og «CO2-skolen».

CO2-skolen har som mål å utdanne fremtidige CO2-forskere. Dette skal gjøres i form av semesterlange kurs ved universitetene, samt kortere intensivkurs spesielt beregnet for PhD-studenter. Arbeidspakken omfatter også opplæring av allmennheten gjennom formidling av forskningsaktivitetene til senteret og hva fremtidig CO2-håndtering vil bety for samfunnet.

LES OGSÅ: Må tenke stort


Denne saken ble først publisert i GEO 08/12.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarsnacks


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: