Søndag 12.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Bjerknessenteret fyller ti år som Senter for fremragende forskning. Den tverrfaglige klimaforskningen har ledet til høy internasjonal status og svært gode resultater.


530x354 jansenEystein Jansen er leder for Bjerknessenteret for klimaforskning. Foto: Ronny Setså

 - Vi jobber helhetlig for å forstå klimaet. Forskningen vår tar for seg alt fra empiriske data og feltarbeid til modellering og forståelse av fysikken bak prosessene. Dette gjør oss unike som klimasenter, fremholder Eystein Jansen, leder ved Bjerknessenteret for klimaforskning (BCCR).

Hovedmålsettingen for senteret er å studere hvordan klimasystemet fungerer og å forstå fortidens, nåtidens og fremtidens klimaendringer. Forskningen fokuserer på de nordlige breddegrader, men med et globalt perspektiv.

Bjerknessenteret er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Nansensenteret, Uni Research AS og Havforskningsinstituttet. Etableringen skjedde i 2002 da de fire institusjonene så et potensial for betydelige synergieffekter ved et samarbeid.

- Samarbeidet gjorde at vi stod bedre rustet til en søknad om å bli et Senter for fremragende forskning (SFF). Visjonen var et klimaforskningssenter i Bergen med høy internasjonal status som kunne finansieres langsiktig. SFF-ordningen ble middelet for å nå dette målet, forklarer Jansen.

Gode resultater

Jansen mener bestemt at Bjerknessenteret har nådd sine mål i løpet av SFF-perioden. Senteret har fått svært gode tilbakemeldinger gjennom Forskningsrådets evalueringer. Han nevner også at Bjerknesforskerne har blitt viktige bidragsytere til FNs klimapanel og deres anerkjente IPCC-rapport om dagens klimaendringer.

Men Jansen er særlig stolt av tverrfagligheten ved senteret.

- Forskerne har begynt å kommunisere på tvers av fagene. Observasjonsbaserte forskere og modellørene snakker sammen. Vi har fått de som jobber med fremtidens klima til også å interessere seg for fortidens klima.

- Denne utviklingen har det vært svært gledelig å følge med på, og resultatene begynner å gjøre seg synlige i det vi publiserer, hevder Jansen.

Vil fortsette

Bjerknessenteret vil fortsette som tverrfaglig forskningssenter etter at SFF-ordningen er avsluttet. Jansen forteller at senteret har flere ben å stå på, med langsiktig finansiering fra prosjekter fra blant Forskningsrådet, EU-prosjekter og andre private og statlige foretak.

- Vi har også nylig fått en 12-årig finansiering direkte fra Kunnskapsdepartementet. Disse midlene er med på å sikre at vi kan fortsette vår langsiktige og tverrfaglige forskning, avslutter Eystein Jansen.

Eystein Jansen vil holde et oppsummerende foredrag om Bjerknessenterets aktiviteter som SFF-senter under Vinterkonferansen i Oslo 8. januar 2013.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: