Søndag 31.5.2020 - Uke 22
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Bjerknessenteret fyller ti år som Senter for fremragende forskning. Senterleder Eystein Jansen mener klimamodellene er det viktigste som har kommet ut av det tverrfaglige samarbeidet.


530x354 jansenEystein Jansen er leder for Bjerknessenteret for klimaforskning. Foto: Ronny Setså

- Klimasimuleringene vi har gjort for FNs klimapanel har gitt oss et ansikt ut mot verden, fremholder Eystein Jansen, leder ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

Simuleringer av klimaet utføres gjennom Bjerknessenterets egenutviklede klimamodeller, og er i følge Jansen det som har gitt størst nedslag i klimaforskningsverdenen.

Bjerknessenteret fyller i år ti år som Senter for fremragende forskning, og ordningen skal avsluttes. Klimasenteret er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Nansensenteret, Uni Research AS og Havforskningsinstituttet.

Hovedmålsettingen for senteret er å studere hvordan klimasystemet fungerer og å forstå fortidens, nåtidens og fremtidens klimaendringer. Forskningen fokuserer på de nordlige breddegrader, men med et globalt perspektiv.

Nødvendig med tverrfaglighet

- Det som ligger til grunn for modellene er forståelsen av alle prosessene som foregår i klimasystemet; i havet, i atmosfæren, på land og på isen. Vi er ledende på dette området, hevder Jansen.

For å kartlegge og koble sammen alle prosessene som påvirker klimaet i ulike tidshorisonter, har et tverrfaglig samarbeid vært ytterst nødvendig.

Jansen påpeker at Universitetet i Bergens forskere i Bjerknessenteret hele tiden har vært sterke på paleoklima, studier av fortidens klima. Men for å kunne simulere fortidens, så vel som nåtidens og fremtidens klima, har det vært nødvendig også å ta i bruk kunnskapen til oseanografer, fysikere og modellører.

- Vi nærmer oss et helhetlig bilde av alle drivkreftene i klimasystemet. Vi fokuserer på Nord-Atlanteren og Golfstrømmen, men våre modeller kan i utgangspunktet simulere klimaet i alle deler av verden, opplyser Jansen.

Gjenskaper og forklarer klimaet

530x473 golfstrømmenGolfstrømmen er en viktig del av klimasystemet i vår del av verden. Figuren viser hvordan den varme Golfstrømmen (svarte piler) gradvis nedkjøles gjennom Nord-Atlanteren og inn i Norskehavet. Illustrasjon: Nansensenteret

Klimaforskerne ved Bjerknessenteret kan potensielt gjenskape og forklare mange av de klimaendringer vi observerer i verden i dag. Ett eksempel er hvordan smeltingen av isen i Arktis påvirker klimaet i Norge.

- De siste årene har vi observert at Norge og Nord-Europa har hatt fuktige somre og kalde vintre. Dette kan sannsynligvis forklares med at havisen i Arktis har trukket seg kraftig tilbake siden 2007. Tilbakesmeltingen kan ha påvirket de atmosfæriske prosessene så vel som havsirkulasjonen i Nord-Atlanteren, forteller Jansen.

Han legger til at fuktige somre og kalde vintre i vår del av verden kan være kommet for å bli. For Sør-Europa er det derimot tørrere klima som varsles.

- Våre beregninger tyder på at trenden med stadig mer tørkeperioder vil fortsette. Når Jorden varmes opp, trekker de tropiske systemene seg nordover. I Sør-Europas tilfelle er det Saharas klima som beveger seg inn over Middelhavet, informerer Jansen.

Klimamodellene kan dermed benyttes for å forklare pågående klimaendringer, samt forutse fremtidige endringer med stor grad av presisjon.

- En rekke trender vi lenge har predikert, begynner nå å tre frem fra observerte data, avslutter Jansen.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0620


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: