Søndag 23.2.2020 - Uke 08
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Bjerknessenteret har etter ti år som Senter for fremragende forskning oppnådd god forståelse for klimasystemets underliggende prosesser. Det kan gi presise klimavarsler i fremtiden.


530x354 jansenEystein Jansen er leder for Bjerknessenteret for klimaforskning. Foto: Ronny Setså

- Vi nærmer oss et helhetlig bilde av alle de kortsiktige prosessene som foregår i klimasystemet i våre nærområder. Dermed kan vi snart gi  mer presise klimavarsler til samfunnet og industrien, fremholder Eystein Jansen, leder ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

Bjerknessenteret ligger i følge Jansen i spissen på utviklingen av klimamodeller. Simuleringene klimaforskerne har gjort har dannet grunnlaget for mye av senterets forskning og blant annet blitt benyttet i FNs klimapanels anerkjente IPCC-rapporter.

LES OGSÅ: Svært presise klimasimuleringer

- For å kunne utstede klimavarsler, er det viktig å kjenne til de naturlige klimavariasjonene som foregår på kort sikt, utdyper Jansen.

- Mange av endringene i Nord-Atlanteren er naturlige variasjoner som virker over tiår. I tillegg ligger det en trend oppå disse variasjonene som skyldes global oppvarming, fortsetter han.

530x298 vindkraftAktører innen vann- og vindkraft er blant aktørene som kan ha nytte av klimavarsler. Her fra vindparken Lillgrund i Sverige. Foto: Wikimedia Commons

Klimavarsling, eller klimatjenester, er et relativt nytt fenomen, og Jansen mener dette vil bli viktig i fremtiden.

- Det er mange aktører i samfunnet som vil ha nytte av å vite hva som skjer med klimaet over de neste årene og tiårene. Entreprenører innen infrastruktur, samt aktører innen vann- og vindkraft trenger all informasjon de kan få om dette, hevder Jansen.

Men også oljeselskaper kan ha en interesse av klimavarsling, i følge Jansen.

- Klimaendringer vil gi nye forutsetninger for fornybar energi. Et klima med mer regn og vind kan bedre forholdene for vann- og vindkraftproduksjon. Det kan påvirke energiprisene, også for olje og gass, avslutter Jansen.

LES OGSÅ: Klimaendringer kan gi mer ren energi

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0320


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: