Onsdag 26.2.2020 - Uke 09
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Målrettet satsing har sørget for at Norge på få år har fått frem forskning i verdensklasse innenfor CO2-håndtering. Siste nytt om klimateknologien som kloden ikke kan klare seg uten, ble presentert på CLIMIT-dagene.


530x353 SalenCLIMIT-dagene 2013 på Soria Moria hotell- og konferansesenter i Oslo. Foto: Claude R. Olsen

Nærmere 200 deltakere møtte opp under CLIMIT-dagene som ble arrangert for tredje gang på Soria Moria hotell- og konferansesenter i Oslo. Her møttes forskere, industrien og representanter fra myndighetene for å dele kunnskap og erfaringer med hverandre. For første gang hadde konferansen et internasjonalt tilsnitt med foredragsholdere og deltakere fra USA, Storbritannia, Sverige og Tyskland.

- Det er et sterkt fokus på CO2-håndtering i Norge. Få land bruker så mye penger på CO2-håndtering som Norge, sa departementsråd i Olje- og energidepartementet Elisabeth Berge i sin tale til forsamlingen.

Dere er nøkkelen

CLIMIT-programmet bidrar med støtte til forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologier for fangst, transport og lagring av CO2. Programmet dekker hele kjeden fra langsiktig, kompetanseoppbyggende grunnforskning til prosjekter som demonstrerer CO2-håndteringsteknologier.
Med ny programplan i bagasjen, hilste leder av CLIMIT-programmet Klaus Schöffel de fremmøtte slik:

- CLIMIT er verktøykassen til deres rådighet. Dere er nøkkelen.

CLIMITs nye programplan vil fremover stille strengere krav til innovasjon samt til internasjonalt samarbeid. Målet er å bidra til lavere kostnader og til at CO2-håndtering kommer på plass internasjonalt tidligere enn det som ellers ville være mulig.

Nettverksbygging og faglig påfyll

Den første konferansedagen fikk deltakerne blant annet høre om CO2-håndteringsaktivitetene i USA og Storbritannia. Energiselskapet EoN og teknologileverandør Alstom presenterte sine perspektiv på CO2-fangst, og Oljedirektoratet foredro om lagringspotensialet på norsk sokkel. Resultatene fra CLIMIT-prosjektene ble presentert i to parallelle sesjoner. I tillegg var det rigget opp en poster-utstilling der i overkant av 60 CLIMIT-prosjekter var nærmere omtalt. Både innleggende og posterne holdt en høy standard, og bidro til å gi deltakerne en dypere innsikt i dette viktige fagfeltet.

Dagen etter var det fokus på internasjonalt samarbeid og innovasjon. John Gale, Ieder for IEAGHG, tegnet et bilde av CO2-håndteringssaken globalt. Det foregår viktig arbeid i mange land, og teknologiutviklingen går fremover. I land hvor CO2-håndtering har en kommersiell driver, er det størst fremgang.
Niels Peter Christensen fra Gassnova pekte på det åpenbare, men like fullt underkjente faktum at alle fullskala CO2-håndteringsprosjekter trenger et godkjent lager. Han foreslo at Europa bør arbeide med å få frem lagringspiloter, mens de venter på neste runde med finansiering fra NER 300.

Et eksempel på CO2-samarbeid over landegrensene er lagringsprosjektet COMPLETE. Tyske Geoforschungszentrum og CLIMIT har inngått en intensjonsavtale for å øke samarbeidet om CO2-håndtering. CLIMIT har bevilget 3,5 MNOK over fem år til dette tysk-norske samarbeidet. Det vil bli sett til erfaringene fra lagringsprosjektene på Svelvik og Svalbard. Under CLIMIT-dagene var det et oppstartsmøte for å se om flere aktører kan være interessert i samarbeid.

«CCS-veteran» Olav Kårstad fra Statoil oppsummerte dagene slik:

- CLIMIT-dagene hadde i år nesten dobbelt så mange deltakere som i 2011. Den internasjonale delen var mer prominent. Jeg har blitt inspirert etter denne konferansen.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0320


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: