Onsdag 26.2.2020 - Uke 09
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Mark Ackiewicz ved Department of Energy mener CO2-håndtering må gjøres kommersielt. Det er ikke nok å lagre gassen.


530x363 ackiewiczMark Ackiewicz leder amerikanske Department of Energys CO2-håndteringsprogram. Foto: Ronny Setså

- Økt oljeutvinning (Enhanced Oil Recovery - EOR) er en viktig motivasjon for industrien til å delta i CO2-håndteringsprosjektene, hevdet Mark Ackiewicz, leder for CO2-håndteringsprogrammet til det amerikanske Department of Energy (DoE) under CLIMIT-dagene i Oslo 25. februar.

DoEs CO2-håndteringsprogram har som mål å utvikle og fremme teknologier for fangst, transport, utnytting og lagring av CO2 for kommersielle formål innen 2020. I følge Ackiewicz er DoE involvert i åtte prosjekter som injiserer eller skal injisere klimagassen ned i geologiske formasjoner under bakken.

- Prosjektene ser på ulike geologiske formasjoner og ulike teknologier innen CO2-injisering. Dette vil gi oss uvurderlig kunnskap om blant annet lagringspotensial, energieffektivisering og risiko for lekkasje, sa Ackiewicz.

Tre av prosjektene har startet injisering, mens de resterende har planlagt oppstart over de neste tre årene. Hele seks av de åtte prosjektene har økt oljeutvinning som formål.

CO2 en råvare

I mange land, inkludert Norge, forkortes CO2-håndtering til CCS (Carbon Capture and Storage). DoE benytter derimot betegnelsen CCUS (Carbon Capture, Utilization and Storage). Ackiewicz understreket viktigheten av å gjøre CO2-håndtering kommersielt.

- Vi ønsker at CO2-håndtering skal bli «business as usual». Da må vi engasjere industrien og gjøre CO2 attraktivt, fortsatte Ackiewicz.

CO2 er allerede i dag i ferd med å bli en viktig råvare i USA. Årsaken er først og fremst at gassen i stadig større grad blir injisert i modne oljefelter for å øke utvinningsgraden av olje.

DoE publiserte nylig en rapport som viser at USA kan produsere 137 milliarder fat olje ekstra dersom de greier å utvikle metoder de kaller «Next generation CO2 injection» (LENKE: ).

- Men også andre industrier kan utnytte CO2. Produksjon av gjødsel, sement, plastprodukter og andre kjemikalier er noen eksempler, informerte Ackiewicz.

Først og fremst lagring i Norge

Blant tilhørerne i salen var departementsråd i Olje- og energidepartementet Elisabeth Berge.

- USA er godt egnet for å bruke CO2 til industrielle formål, ikke minst fordi de har mange av oljereservoarene på land, sa Berge.

BergeBerge mente det er viktig at USA ser på klimagassen som en ressurs, og at de på den måten klarer å involvere industrien. Hun tror i midlertid at Norge i mindre grad kan gjøre det samme.

Elisabeth Berge er departementsråd i Olje- og Energidepartementet. Foto: OED

- EOR blir en dyrere og mer komplisert affære i Norge ettersom våre petroleumsreservoarer ligger offshore, hevdet Berge.

Hun påpekte samtidig at vi har bygget opp en unik kunnskap om de geologiske formasjonene under havbunnen etter flere tiår med petroleumsaktivitet.

- Lagring av CO2 er definitivt vår sterke side, og det er det vi bør jobbe mot i årene som kommer, avsluttet Elisabeth Berge.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0320


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: