Mandag 6.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Både menneskeskapte og naturlige utslipp av klimagassen metan har vært kraftig underestimert, viser ny forskning.


530x197 boblerBobler av metangass fanget under isen i Nord-Sibir. Foto: Natalia Shakova

Utslippene av metan fra havbunnen utenfor kysten av Nord-Sibir er på 17 millioner tonn per år. Det er mer enn dobbelt så mye som tidligere har vært estimert.

Det er konklusjonen et forskerteam ved Universitetet i Alaska Fairbanks har kommet frem til og som nå er publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Geoscience.

Metan er den nest største bidragsyteren til drivhuseffekten etter CO2 på Jorda, og 30 ganger så virkningsfull.

LES OGSÅ: Metanets voksende rolle som drivhusgass

De nye utslippsestimatene betyr at området er en like viktig kilde til metan som den arktiske tundraen.

Grunnen til at havbunnen nå slipper ut mer metan enn tidligere modeller har antatt, er økt havtemperatur.

530x353 Burning ice1Fra et hull i isen i en lagune i Øst-Sibir lekker metan ut i atmosfæren. Ved å brenne gassen dannes CO2, som er en mindre potent klimagass. Foto: Natalia Shakova

Under havbunnen har et tykt permafrostlag forseglet store deler av metanforekomstene, men de siste årenes oppvarming har gjort permafrostlaget tynnere slik at mer av klimagassen nå lekker ut.

- Vi mener utslipp av metan fra Arktis kan påvirke hele kloden og vi vil prøve å forstå hvordan bidraget fra Sibir påvirker det globale metanbudsjettet og hvordan dette kan endres over tid, kommenterer Natalia Shakhova, som er en av forskerne bak den nye studien.

Les mer om studien her

Større menneskeskapte utslipp fra USA

Også i USA er utslippene større enn tidligere antatt, her fra menneskeskapte utslippskilder.

Forskere ved Carnegie Institution of Science har nylig publisert en rapport der de hevder amerikanske myndigheter har underestimert utslippene av metan med 50 prosent.

Forskerne har benyttet målinger av gassen i atmosfæren for å kartlegge ulike kilder til menneskeskapte utslipp i USA. De største avvikene fant de i det sørlige sentrale USA, der metanutslippene var nesten tre ganger høyere enn myndighetenes estimater.

I følge rapporten står aktiviteter knyttet til boring og produksjon av olje- og gass trolig for 50 prosent av utslippene i denne regionen.

Les mer om dette hos Carnegie

530x341 metankonsentrasjonFiguren viser konsentrasjonen av metan i atmosfæren målt i parts per billion (ppb, deler per milliard). Illustrasjon: National Oceanic & Atmospheric Administration

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: