Mandag 6.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Oljedirektoratet har kartlagt mulige CO2-lagre i den sørlige delen av Barentshavet. Resultatene er publisert i et CO2-lagringsatlas.


530x349 atlasLagringsatlaset for Barentshavet gir informasjon om geologien i området og utpeker potensielle reservoarer for lagring av CO2. Illustrasjon: Oljedirektoratet

Lagringsatlaset, som ble publisert 18. desember, forteller at opptil 7,2 milliarder tonn (gigatonn) karbondioksid teoretisk kan lagres i reservoarbergartene i den sentrale delen av norsk sektor i Barentshavet.

Til sammenlikning var de norske utslippene av CO2 44,3 millioner tonn i 2012.

Lagringsatlaset er det tredje Oljedirektoratet (OD) publiserer. De to første atlasene tok for seg mulige CO2-lagre i den norske delen av Nordsjøen og i Norskehavet. Lagringspotensialene her er beregnet til henholdsvis 70 og 5,5 Gt CO2.

LES OGSÅ: 5,5 milliarder tonn CO2 kan lagres i Norskehavet

Kartleggingen har fokusert på områder som er åpnet for petroleumsvirksomhet, og der det antas å bli petroleumsvirksomhet i fremtiden.

OD har vurdert at det kan lagres 70 millioner tonn CO2 i strukturer der det er påvist at det ikke er produserbare hydrokarboner. I tillegg er det beregnet en lagringskapasitet på 200 millioner tonn i strukturer tilknyttet Snøhvitfeltet som kan bli aktuelle når gassutvinningen er avsluttet.

I Barentshavet er det en del naturlig CO2 i naturgassen. Dette er påvist av flere letebrønner som er boret i området. Når olje- og gassfeltene skal bygges ut, kan det bli behov for å fjerne og lagre denne CO2-gassen. Under arbeidet med atlaset har store og små strukturer som kan brukes til å lagre CO2 for framtidige feltutbygginger derfor blitt evaluert.

530x290 BjarmelandplattformSaltvannsakviferen på Bjarmelandsplattformen nord for Nordkappbassenget er utpekt som det størstepotensielle CO2-lageret i Barentshavet med en teoretisk kapasitet på 4,8 milliarder tonn CO2. Illustrasjon: Oljedirektoratet

Atlaset bygger på informasjon fra seismiske undersøkelser samt brønn- og produksjonsdata fra oljevirksomheten.

En oppdatert samleutgave av atlasene er planlagt utgitt neste år.

Lagringsatlaset kan lastes ned her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: