Tirsdag 1.12.2020 - Uke 49
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Shetland var dekket av is under siste istid, men var dette skandinavisk innlandsis eller en lokal iskappe?


530x397 KlippenKlippe på Shetland. Foto: Wikimedia Commons

Shetlandsøyene stikker opp over havet mellom Nord-Atlanteren og Nordsjøen. Funn av iserodert fjell, morener og flyttblokker levner ingen tvil om at øyene var dekket av is under istiden.

Men kom isen fra Skandinavia eller Skottland, eller dannet den en lokal iskappe?

Nylig arbeid på isstrømningsveier støtter synet fra det 19. århundre som gikk ut på at det Skandinaviske isdekket krysset Shetland under siste istid. Denne artikkelen gjennomgår bevisene og framhever betydningen av den detaljerte kartleggingen av breavsetninger utført av Derek Flinn.

Bare én flyttblokk fra Skandinavia har blitt identifisert på Mainland, den største av Shetlandsøyene.

Isstrømningsindikatorer – roches moutonées, flyttblokker, drumliner og glasialtektoniske strukturer i morener – underbygger hypotesen om et lokalt isskille sentralt over Shetland.

Konklusjonen er at en iskappe dekket Shetland gjennom siste, og antakelig tidligere, istider. Shetlandsiskappen var stor nok til å hindre skandinavisk og skotsk is i å nå Shetland, med unntak på sørligste Fair Isle.

Populært om norsk geoforskning

 

Norwegian Journal of Geology (NJG) utgis av Norsk Geologisk Forening og kom i november ut med sin første utgave for 2014. NJG er gratis tilgjengelig på nett: http://www.geologi.no/njg/

 

Vi har bedt forfatterne om å skrive et sammendrag av sine artikler på norsk. De blir alle sammen presentert på geoforskning.no. To av dem ble også presentert i GEO 07.

 

Hensikten er at ideene og den nye kunnskapen i artiklene skal få et bredere nedslagsfelt enn det som det vitenskapelige tidsskriftet gir.

 

Trond Slagstad, redaktør NJG

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 En tydelig trend


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: