Mandag 26.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

Klimatiske sykluser har satt sine spor i havbunnsskorpen, viser ny forskning.


530x397 Glacial iceberg in ArgentinaSmeltende is fører til høyere havnivå og tynnere havbunnsskorpe. Foto: Ilya Haykinson / Wikimedia Commons

Jordens mange istider har satt sine spor både på landoverflaten og i sedimenter i havet. Men nå har forskere for første gang registrert at også havbunnsskorpen påvirkes av klimaet på Jorda.

I havet mellom Australia og Antarktis har en gruppe internasjonale forskere oppdaget at tykkelsen på havbunnsskorpen varierer i samme syklus som tidligere istider og mellomistider.

Havbunnsskorpe dannes ved midthavsrygger, der magma strømmer opp til havbunnen fra mantelen og størkner.

Forskerne så at havbunnsskorpe som var blitt dannet under istider var tykkere enn skorpe som var blitt dannet i mellomistider.

Forklaringen skal være at det er mer vann i havene i mellomistider, fordi mindre er bundet opp i is på land. Dette skaper et høyere trykk på havbunnen som bremser transporten av smeltet stein og gasser.

Effekten er formidabel. Forskerne har funnet ut at under en typisk istid med 100 meter lavere havnivå, kan havbunnsskorpen bli hele 800 meter tykkere, noe som tilsvarer en økning på ca. 10 prosent.

Fordi magma beveger seg svært langsomt, vil forsinkelsen mellom endring i klima og endring i havbunnskorpetykkelsen være rundt 50 000 år.

Forskerne påpeker at området de har studert er preget av flere faktorer; seismisk aktivitet, sedimentasjon, vulkansk aktivitet og havbunnsspredning. De er likevel ikke i tvil om at det er en sammenheng mellom tidligere tiders klima og tykkelsen på havbunnsskorpen.

Mønstrene i skorpetykkelsen er nemlig synkronisert med Milankovitch-syklusene, glasiale sykluser med perioder på henholdsvis 23 000, 41 000 og 100 000 år.

Les forskningsartikkelen i Science

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: