Søndag 5.12.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

NASAs Earth Observatory deler fritt unike satellittbilder av høy kvalitet som inspirerer, underholder og gir innsikt i aktuelle problemstillinger. Inkludert koronapandemien.


530x401 ChinaBildet viser konsentrasjonen av luftforurensing i troposfæren, den nederste delen av atmosfæren, her representert ved NO2, over Kina før og etter de strenge koronatiltakene fant sted. Illustrasjon: NASA Earth Observatory

Det er utallige prosesser - naturlige som menneskeskapte - som foregår rundt oss hver dag, men som vi ikke nødvendigvis kan se fra vårt ståsted snaue to meter over bakken. Derfor er det godt at den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har satellitter i lav bane rundt Jorda som kontinuerlig knipser bilder og registrerer små og store endringer på jordoverflaten.

Etter å ha benyttet NASAs nettsider som kilde, inspirasjon og underholdning i en årrekke, er det på tide å komme med en anbefaling av én tjeneste spesielt.

Gjennom portalen Earth Observatory presenterer NASA daglig viktige så vel som trivielle bilder fra ulike lokaliteter i verden som forteller noe om geologiske, atmosfæriske, oseanografiske eller antropologiske prosesser som er med på å forme livene våre eller landskapet rundt oss.

De daglige rapportene tar ofte for seg aktuelle hendelser, dette gjelder ikke minst den siste tidens koronatiltak. I den forbindelse har Earth Observatory eksempelvis presentert bilder som viser hvordan de første restriksjonene i Kina i februar påvirket konsentrasjonen av nitrogendioksid i atmosfæren.

Før- og etterbildene viser en kraftig nedgang av luftforurensning over Kina. I etterkant har vi også sett tilsvarende bilder fra Europa. Aktiviteten (og luftforurensningen) har imidlertid i skrivende stund begynt å ta seg opp igjen.

Andre aktuelle hendelser som NASA har gitt sine unike vinklinger på, bokstavelig talt, er for eksempel støvskyene fra Sahara som tidligere i år førte til stans i lufttrafikken til og fra Kanariøyene. Eller endringer i vannstanden/grunnvannsnivåene langs innsjøer og elver vest i USA under de katastrofale tørkeperiodene de siste årene. Eller du kan se med dine egne øyne hvor store områder av Australia som faktisk var preget av skogbrannene noen måneder tilbake.

Du kan også besøke nettsidene rett og slett for å la deg underholde og fascinere. Satellittbilder gir unike innblikk i regioner de færreste av oss kommer til å besøke, som ensomme meteorittkratre i øde ørkenområder, store «kunstverk» dannet av havstrømmer som skyver på havis i arktiske strøk eller hvordan foldede og forkastede fjellkjeder danner spektakulære mønstre som kun satellittene kan se.

Det store bildet finner du på NASAs nettsider: earthobservatory.nasa.gov.

530x353 Sahara NASA530x588 Sea Ice NASAFoto: NASA Earth Observatory

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: