Søndag 5.12.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Forskere ved CAGE har avdekket en hendelse for 11 000 år siden der en del av isdekket større enn Rogaland fylke brakk av og forsvant fra Storfjorden ved Svalbard.


530x696 KartKartet over Storfjorden markerer isdekkekollaps i to perioder for ca. 15 000 og 11 000 år siden, A og B. Alle punktene markert G viser hvor isen stod stille over en lengre periode. Illustrasjon: T. Rasmussen / E. Thomsen / CAGE

10 000 km2 med is brakk av fra isdekket i Storfjorden ved Svalbard. Arealet er noe større enn Rogaland fylke (drøyt 9 000 km2) og hendelsen fant sted for om lag 11 000 år siden.

I forkant hadde temperaturene både lokalt og globalt økt, og isavsmeltingen var høy. Istiden var over.

Forskerne ved Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) har publisert de nye resultatene i tidsskriftet Quaternary Science Advances. En engelsk oppsummering er publisert på nettsidene til forskningssenteret.

- Våre målinger av tilbaketrekkingen av isen i Storfjorden viser at de rådende forholdene som resulterte i avbrekkingen av isen er tilsvarende hva vi ser i Antarktis og på Grønland i dag. Nesten ukentlig publiseres nye studier som viser at avsmeltingen av dagens isdekker tilsvarer en tilbaketrekning på to til fire kilometer per år og akselererer, sier Tine Lander Rasmussen.

Rasmussen er førsteforfatter bak studien og professor ved CAGE.

530x354 RasmussenTine Lander Rasmussen, her avbildet med en sedimentkjerne fra Barentshavet. Foto: Mauro Pau / CAGE

Slutten av siste istid var preget av global oppvarming og raskt krympende isdekker, avbrutt av kortere perioder med kjøligere klima og isutbygging.

CAGE-forskerne har kartlagt isdekket ved Svalbard indirekte gjennom studier av en rekke sedimentkjerneprøver. Spesielt har analyser av encellede skalldannende fossiler, foraminiferer, stått sentralt i kartleggingen.

Biokjemien til disse skallene har avdekket mengder av informasjon om de lokale forholdene i avsmeltingsperioden.

LES OGSÅ: Avslører fortidens gasslekkasjer

- Vi så at isdekket begynte å trekke seg tilbake for rundt 20 000 år siden. For 15 000 år siden begynte temperaturene i atmosfæren og i havet å varme seg opp, noe som påvirket havstrømsirkulasjonen. En stor del av isdekket forsvinner så plutselig, og kommer ikke tilbake.

De nye resultatene gir et nytt innblikk i prosessene som leder til avbrekking og avsmelting av isdekker i forbindelse med økte temperaturer, og CAGE-professoren påpeker at vi kan se tilsvarende hendelser i blant annet Antarktis i dag med ishyller som revner løs fra isdekkene (Larsen A i 1995, B i 2003 og C i 2017).

I slutten av februar brøt et isfjell med et areal på 1 270 km2 løs fra Brunt ishylle i Antarktis.

530x327 BruntSatellittbildet viser isfjellet som bryter løs ved Brunt ishylle i Antarktis. Foto: The European Space Agency

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: