Søndag 27.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

530x331 badger1Slik kan det se ut når "grevlingen" blir klargjort for å grave seg ned under havbunnen. Illustrasjon: Badger Explorer

PETROMAKS-programmet har nå vært virksomt i åtte år, og har i løpet av denne perioden gitt støtte til ca. 360 prosjekter som adresserer utfordringer på norsk sokkel.

Ett av prosjektene programmet ”falt for”, er det unike konseptet til selskapet Badger Explorer.

Badger Explorer er et nytt verktøy som PETROMAKS-programmet har fulgt fra fødselen. Ideen, som hadde utgangspunkt ved Rogalandsforskning (nå IRIS, International Research Institute of Stavanger), omhandlet en selvgående robot for leting og kartlegging av hydrokarboner.

PETROMAKS innvilget søknaden, og selskapet Badger Explorer ble etablert. Selskapet inngikk samarbeidsavtaler med Statoil, ExxonMobil og Shell, og fikk dermed hentet inn over 200 millioner kroner i egenkapital. Støtten fra Forskningsrådet var helt avgjørende for å kunne etablere selskapet og videreutvikle ideen til en prototype.

-Vi kan bore tre-fire brønner samtidig til samme pris som det koster å bore én brønn fra borerigg, uttalte daværende direktør Kjell Erik Drevdal i Badger Explorer til Stavanger Aftenblad i mai 2007.

Boreredskapet, ”grevlingen”, kan grave seg ned i havbunnen uten hjelp av kostbare borerigger, fôringsrør og borevæske som normalt benyttes. Med skyhøye letekostnader for leie av rigger er dette en potensielt revolusjonerende konsept.

Etter flere år med forskning og utvikling støttet av PETROMAKS ble Badger Explorer høsten 2011 tildelt støtte fra DEMO2000-programmet på åtte millioner kroner til et pilotprosjekt i felt.

-Det er slik vi ønsker å støtte næringslivet. De offentlige midlene skal gi stor merverdi og utløse noe utover detsmall tarjei malme næringslivet selv legger inn. Vi kaller dette addisjonalitet, forteller Tarjei Malme, spesialrådgiver for Forskningsrådet og programkoordinator i PETROMAKS.

-Et eksempel er å følge gode ideer fra begynnelsen og hjelpe gode forskere og gründere å realisere dem når risikoen er stor, men oppsiden er potensielt høy. Badger Explorer er et godt eksempel på dette, avslutter han.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Koffeinkø


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: