Mandag 16.9.2019 - Uke 38
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

Alta og Gohta i Barentshavet kan bli Norges første produserende oljefelter med karstreservoarer. Lundin skal gjennomføre en testproduksjon ved Alta for å komme ett steg nærmere utbygging.


530x282 karst 1500x800Karstifisert kalkstein eksponert på land. Hulrommene kan gi reservoaret høy porøsitet. Foto: Lundin Norge

Denne saken er andre del i en artikkelserie i fire deler om nye reservoartyper på norsk sokkel. Tekst og bilder: Lundin Norge

Les første del her: Ser potensial i oppsprukket grunnfjell

Rundt halvparten av verdens olje- og gassforekomster finnes i karbonater, deriblant mange av kjempefeltene i Midtøsten.

I noen tilfeller er karbonatene utsatt for kjemisk oppløsning (karstifisert), og Lundins utbygging av Alta og Gohta i Barentshavet kan bli Norges første produserende oljefelter med karstreservoarer.

Karbonatfelt kan være veldig store, men de er generelt mye mer kompliserte enn sandsteinsfelt. Det skyldes at de er bygget opp av biter med helt eller delvis knuste skjell, skall og fragmenter fra planter og dyr.

Kornene og porerommet mellom kornene får dermed ofte en komplisert form.

Dessuten er det vanlig med stor grad av kjemisk oppløsing og re-avsetning av mineralene.

Slik oppløsning kan ha skjedd hvis karbonatene har vært utsatt for surt regnvann som har trengt ned i sprekkesystemene i steinen.

I enkelte tilfeller kan oppsprekking og oppløsing av bergarten danne store karst-grotter. Dette kan selvsagt gi plass til mye olje.

Men karstifisert karbonat er komplisert å bore i, og det er vanskelig å beregne produksjonsegenskapene til reservoaret.

Hittil har man ikke ansett noen forekomster karstifiserte karbonater på norsk sokkel som lønnsomme å bygge ut. Lundin jobber nå med modning av funnene Alta og Gohta som blant annet består av ulike karbonatbergarter.

530x457 AltaKonseptskisse for produksjon ved Alta og Gohta i Barentshavet. Illustrasjon: Lundin Norge

Vi har boret flere brønner og samlet inn mye data for å beskrive reservoarene, og nå planlegger vi en testproduksjon på Alta-funnet for å hjelpe oss med å forstå hvordan gass, olje og vann vil strømme i dette reservoaret.

Vi skal bore en 700 meter lang horisontalbrønn, og produsere fra denne i om lag to måneder. Oljen samles opp i et tankskip som leverer den til oljeraffineriet på Mongstad når testen er ferdig.

Data fra testen vil være avgjørende for å kunne lage en fornuftig plan for utbygging av Alta og Gohta.

Foreløpige resultater er så positive at Oljedirektoratet har kunnet øke sitt anslag betraktelig for hvor mye utvinnbar olje og gass som kan forventes å finnes i Barentshavet.

Og parallelt med reservoartestingen jobber Lundin med et utbyggingskonsept for Alta og Gohta.

Les hele saken på Lundin Norges nettsider

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 phd012113s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: