Mandag 16.9.2019 - Uke 38
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

Instituttleder ved NTNU Egil Tjåland mener den svake rekrutteringen til petroleumsrettet utdanning de siste årene kan gi store konsekvenser for bransjen i 2020 - 2022.


530x349 Lundin TjålandEgil Tjåland spår mangel på petroleumspersonell allerede om to år. I bakgrunnen: Boreriggen Leiv Eiriksson. Foto: Lundin Petroleum / innfelt foto: Ronny Setså

En svakere oljepris, ansettelsesstopp blant oljeselskapene og svartmaling av bransjens fremtid i media har bidratt til lave søkertall til petroleumsrettet utdanning de siste årene.

Blant studiestedene som har vært hardest rammet av svake søkertall, finner vi Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU.

I 2014 stod hele 286 personer oppført som førstevalgsøkere til instituttets femårige petroleumsutdanning. Deretter har det gått kraftig ned. I 2015 var tallet 77. I 2016 31. Og i fjor var det registrert kun 28 førstevalgsøkere.

Instituttleder Egil Tjåland har lenge kalt de dårlige tidene en gyllen mulighet for de som nylig har påbegynt studiene.

- Oljebransjen er syklisk. Det er fem år til studentene som starter denne høsten uteksamineres, og historisk sett vil de som påbegynner studiene i dårlige tider, komme ut i arbeidsmarkedet i gode tider, sa han i forbindelse med offentliggjøringen av fjorårets søkertall.

Samtidig var han bekymret på industriens vegne.

- Oljenæringen trenger hele tiden påfyll av ny ekspertise i takt med at stadig flere pensjoneres. Det vil ikke bli lettere å finne nye felter i årene som kommer, og vi trenger de smarteste og beste hodene både for å gjøre nye funn og å få opp mer av oljen som allerede er funnet.

Bemanningsproblemer i 2020 - 2022

I et intervju med nettstedet EnerWE anerkjenner Tjåland igjen den bekymringsfulle trenden, og mener nedgangen i petroleumsstudenter kan skape akutte bemanningsproblemer for oljeselskapene om trenden fortsetter.

- Om trenden fortsetter vil det rundt 2020 – 2022 vært svært få ferdigutdannede som bransjen kan velge fra når de skal ansette.

Tjåland påpeker at dette i kombinasjon med den kommende pensjonsbølgen kan bidra til å skape et press på de gjenværende og øke etterspørselen etter nyutdannede.

- For å si det slik; hele oljeindustrien ser nok nå at det blir en stor utfordring å holde koken når man om få år sitter igjen med et begrenset utvalg skarpe oljehoder å velge fra.

Tok grep

Sammen med dekan Ingvald Strømmen ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi ved NTNU tok Tjåland i fjor grep om situasjonen.

De sendte forslag til interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass om å ta grep for å sikre bransjen tilgang på nytt personell gjennom å tilby nyutdannede midlertidige ordninger som sommerjobber, traineeordninger, kurs etc.

Resultatet har blitt at flere oljeselskaper, deriblant Statoil og Lundin Norge, har tatt til seg nyutdannede i kortvarige stillinger slik at det midlertidige overskuddet av ny kompetanse ikke kastes bort.

Står bedre rustet

I intervjuet peker Tjåland også på at omstillingen til et digitalt fokus i utdanningen ved instituttet kan bidra til at studentene føler at petroleumsfag blir et trygt valg for fremtiden.

- Våre petroleumsstudenter har allerede begynt å orientere seg innen robotikk, digitalisering og programmering og står derfor bedre rustet til å konkurrere om de gjeveste oljejobbene når de er ferdige med studiene, avslutter Egil Tjåland.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 phd012113s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: