Fredag 21.2.2020 - Uke 08
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Mer effektiv sporing av pattedyr kan gi mindre nedetid og lavere kostnader for oljeselskaper som driver leting og operasjoner i Barentshavet.


530x375 HanssenARCEx-direktør Alfred Hanssen. Foto: Ronny Setså

Ubemannede, fjernstyrte, flygende fartøy (UAV) – droner – kan gi bedre overvåking av marine pattedyr, som igjen kan redusere risiko og kostnader for oljeselskaper.

Det viser nye undersøkelser utført av forskere fra blant annet forskningssenteret ARCEx som nylig ble publisert i tidsskriftet Ecosphere.

- Det foreligger sterke føringer fra myndighetene på selskapene som leter eller driver operasjoner i Barentshavet, deriblant med hensyn på sjøpattedyr. Om for eksempel et seismikkskip nærmer seg denne typen marint liv, må all virksomhet stoppe, forklarer Alfred Hanssen, direktør i ARCEx.

Derfor kan bedre metoder for å oppdage marine pattedyr både føre til mer miljøvennlige operasjoner, samtidig som kostnader knyttet til bruk av båt, fly og personell har et potensial for å reduseres.

530x298 Drone RystraumenNoruts drone ved sundet Rystraumen mellom Kvaløya og Ryøya i Troms. Foto: Ronald Smit / arcex.no

Forskerne har undersøkt data fra 12 droneflyvninger i fjordene rundt Tromsøya med fokus på bilder som har fanget opp knølhvaler, spekkhoggere og niser.

Totalt ble det gjort 288 oppdagelser blant disse dataene, og bølger i vannet og lysstyrken på bildene var de to faktorene som hadde størst innvirkning på bildekvaliteten og muligheten for å oppdage pattedyrene. Lite bølger og mørkere bilder ga bedre resultater.

- Denne forskningen kan bli anvendbar og svært nyttig for selskapene som ønsker å operere i nord. Vi forbedrer metodene ved å introdusere automatisering, bruke ny teknologi og koble det opp mot marinbiologisk kompetanse, fremholder Hanssen.

Droner regnes generelt som mer effektive enn andre former for innsamling av denne type data. Men mer forskning som kan lede til forbedrede innsamlings- og analysemetoder er fortsatt nødvendig, i følge forskerne.

530x707 ObservasjonerDet øverste bildet viser observasjoner av niser under gode værforhold. Det nederste bildet viser observasjoner som er mindre sikre ettersom bildet ble tatt under forhold med større bølger. Foto: Aniceto et al., 2018

- UAVene kan eliminere menneskelig bias (skjevhet)i datainnsamlingsfasen, men det foreligger fortsatt utfordringer knyttet til pattedyrenes oppførsel og sannsynligheten for å oppdage dem når bildene analyseres, uttalte Ana Sofia Aniceto i Akvaplan-niva, hovedforfatter av forskningsartikkelen i en sak på Arcex.no.

- Særlig ved høye breddegrader kan vær og miljø virke begrensende med hensyn på bildeoppløsning, noe som igjen kan påvirke sannsynligheten for å oppdage liv.

Forskerne bak artikkelen er tilknyttet ARCEx og Institutt for geovitenskap ved UiT Norges arktiske universitet, Akvaplan-niva, Havforskningsinstituttet, Norut og Framsenteret.

Denne videoen demonstrerer bruk av drone for å observere seler (Storkobbe) i islagt farvann. Video: Akvaplan-niva / Martin Biuw og Ana Sofia Aniceto

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0320


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: