Fredag 5.6.2020 - Uke 23
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Forskningssenteret ARCEx har vært virksomt i snart fem år. Gjennom geologiske undersøkelser og utvikling av ny teknologi reduserer de risikoen ved fremtidige operasjoner i nordområdene.


530x375 HanssenARCEx-direktør Alfred Hanssen. Foto: Ronny Setså

- Det gjennomgående temaet i senteret handler om å redusere risikoen i forbindelse med petroleumsleting i nordområdene, forteller Alfred Hanssen, som har ledet Senter for Arktisk Petroleumsforskning (ARCEx) siden mai 2015.

Hanssen er professor i geofysikk med signalbehandling som spesialfelt og med allsidig erfaring fra både akademia og næringsliv.

Siden oppstarten i 2014 har ARCEx hatt som mål å fremskaffe ny kunnskap om petroleumsressursene i nordområdene og legge til rette for effektiv, sikker og miljøvennlig utnyttelse av disse.

Dette gjøres gjennom et tredelt forskningsfokus; geologi, miljø og teknologi.

- Innen geologi jobber vi for en bedre forståelse for Barentshavet fra tektonisk skala til letemodeller. Risikoreduksjonen skjer ved at vi utvikler viktig geologisk nøkkelforståelse som kan bidra til at operatørene unngår å lete i feil områder, forklarer professoren.

ARCEx har flere industrielle partnere med på laget som har interesse i Barentshavet, og ca. en tredjedel av finansieringen av senteret gjøres av disse (Lundin Norge, Equinor, Eni Norge, Aker BP, INEOS, OMV og Shell).

- Selskapene kan bruke basalkunnskapen vi tilbyr og flette det inn i sine analyser når de for eksempel søker om nye arealer eller når de tar beslutning om hvor det skal bores.

Forskerne som jobber med geologiske problemstillinger skal blant annet sikre økt forståelse av oppløft og nedsynkning, temperaturhistorikk og rekonstruere utviklingen av Barentshavet opp gjennom de, sett med petroleumsøyne, relevante geologiske periodene.

Hensyn til økosystemene

miljøsiden jobber ARCEx-deltakerne parallelt på flere fronter.

- Vi har et særlig fokus på hva som skjer om uhellet (lekkasjer) først skulle være ute og hvilke konsekvenser det vil ha for dyrelivet, sier Hanssen.

Miljøet og økosystemene i Arktis er svært sårbare, og kunnskapen om dem begrenset. Mye av senterets forskning tar derfor for seg å fremskaffe ny viten om økosystemene og hvordan leteaktiviteter og eventuelle lekkasjer påvirker dem.

- I den forbindelse henter vi også inn data som danner et øyeblikksbilde i urørte områder ved den marginale issonen. Slik kan vi i fremtiden studere eventuelle endringer forårsaket av menneskelig aktivitet.

I Barentshavet ligger det sterke føringer fra myndighetene som leter eller driver operasjoner, blant annet med hensyn på sjøpattedyr.

Om for eksempel et seismikkskip nærmer seg denne typen liv, må all virksomhet stoppe inntil sjøpattedyrene har forflyttet seg ut av området som undersøkes.

530x298 Drone RystraumenBruk og utvikling av ny teknologi står sentralt ved ARCEx. Bildet viser Noruts drone som ble benyttet for å påvise marint liv i havet fra lufta. Foto: Ronald Smit / arcex.no

Derfor har forskerne jobbet med nye metoder for hvordan marint liv kan oppdages, og nylig publiserte de en forskningsartikkel som tar for seg bruken av droner for å oppnå dette. Forskningen kan bidra til redusert nedetid og lavere kostnader for selskapene.

LES OGSÅ: Oppdager hvaler med droner

I neste del av dette intervjuet kan du lese mer om hvordan forskerne jobber for bedre seismisk innsamling i områder med marint liv og sjøis, samt utdannelsen av den neste generasjonen forskere som er spesialisert innen nordområdene.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0620


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: